h

Groningen zegt nee tegen onderhandelingsresultaat VNG

15 januari 2014

Groningen zegt nee tegen onderhandelingsresultaat VNG

De Groningse SP-fractie is blij dat het college van burgemeester en wethouders van Groningen niet instemt met het onderhandelingsresultaat tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en staatssecretaris Van Rijn (PvdA) over de persoonlijke verzorging.

De gemeente krijgt naar mening van de SP-fractie onvoldoende middelen om de nodige zorg te kunnen leveren. Het kabinet (PvdA en VVD) bezuinigt fors op kwetsbare groepen door zorgtaken over te hevelen naar gemeenten zonder daarbij voldoende geld beschikbaar te stellen. De SP is blij dat Groningen zich van dit beleid distantieert en sluit zich aan bij de opvattingen van het college.

Op de onderhandelingstafel lag onder andere het voorstel om de persoonlijke verzorging in zijn geheel onder gemeentelijke verantwoordelijkheid te brengen. Dat onderhandelingsresultaat is door de VNG niet binnengehaald. Daarnaast worden er te weinig middelen beschikbaar gesteld door dit kabinet. College van Burgemeester en Wethouders:

“We krijgen geen compensatie voor de bezuinigingen zoals gevraagd. (…) Voor de bezuinigingen zelf is geen financiële compensatie gekomen. De 200 miljoen biedt ons inziens onvoldoende compensatie voor zowel de 25% bezuinigingen als voor de invoeringskosten in 2015.”

Vorige week schreef SP-wethouder Jannie Visscher een fractieblog over de bezuinigingen op de zorg en de rol van de VNG.

Reactie toevoegen

U bent hier