h

Streep door wachttijd 4 weken voor bijstand

30 januari 2014

Streep door wachttijd 4 weken voor bijstand

Op initiatief van SP-raadslid Rosita van Gijlswijk heeft de gemeenteraad een streep gezet door de werkwijze van de gemeente rondom de bijstand. Wie in het voorstel van het college 27 jaar en ouder is en een bijstandsuitkering aanvraagt, zou in deze werkwijze eerst vier weken op zoek moeten naar werk of scholing.

Pas als dat niets oplevert, zou de uitkering worden toegekend. Doel van de wachttijd was om het aantal bijstandsuitkeringen te beperken. Van Gijlswijk:

“Zo langzamerhand wordt de bijstand een valkuil in plaats van een vangnet. Een wachttijd voor bijstand is in tijden van oplopende werkloosheid en afnemende baankansen contraproductief. Deze zoekperiode van vier weken zorgt er ook nog eens voor dat mensen niet meer aan hun financiele verplichtingen kunnen voldoen en dus schulden maken.”

In de ogen van de SP-fractie loopt het college vooruit op landelijke wetgeving.

“En dat is opmerkelijk. Meestal loopt Groningen er achteraan. Bovendien is het maar de vraag of de wachttijd landelijk wordt ingevoerd. PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma moet van D66, ChristenUnie en SGP terug naar tekentafel.”

Aldus van Gijlswijk. Eerder zegde het college toe dat de periode die bijstandsgerechtigden bij een reguliere werkgever kunnen werken, met behoud van uitkering, wordt verkort van een jaar naar maximaal een half jaar.

“Daar ben ik blij mee, na een half jaar hebben de meeste mensen echt wel werkervaring en arbeidsritme opgedaan en weet een werkgever of diegene in dienst kan worden genomen”

Reacties

Proficiat vanuit Boxmeer

Goed voorstel!...voor heel veel mensen die het al moeilijk genoeg hebben!

Reactie toevoegen

U bent hier