h

Open brief Jimmy Dijk aan de VVD

27 februari 2014

Open brief Jimmy Dijk aan de VVD

Lijsttrekker Jimmy Dijk heeft een open brief geschreven aan de campagneleiding van de VVD. Aanleiding is de verkiezingsposter van de VVD met daarop de slogan 'Meer lef, meer banen'. Jimmy verwondert zich over deze slogan naast de keiharde afbraak van de sociale werkplaats.

Beste campagneleiding van de VVD,

 

Met verwondering heb ik kennis genomen van de leus op jullie verkiezingsposters. 'Meer lef, meer banen' staat hier prominent op vermeld. Hieronder maak ik aan de hand van Michael duidelijk waar mijn verwondering vandaan komt.

Michael is 38 jaar en woont in een huurwoning in de Korrewegwijk. Van jongs af aan heeft hij moeite met leren. Na zijn schooltijd heeft hij tal van productiebaantjes gehad. Dit werk ging vaak te snel, waardoor hij vaak snel weer thuis kwam te zitten.

Iedere dag rond zeven uur 's ochtend stapt Michael op de fiets naar zijn werk. Over de Korreweg, door het Noorderplantsoen naar de Peizerweg. Al negen jaar werkt hij met veel plezier bij de sociale werkplaats. Daar krijgt hij hulp van collega's wanneer dat nodig is. Aan thuiszitten heeft Michael een hekel.

Toen Michael maandagochtend door het Noorderplantsoen fietste, zag hij dat de verkiezingsborden in het plantsoen weer geplaatst zijn. Op de posters las hij leuzen als "Nu vooruit, D66", "Lekker jong, Student & Stad". Toen zag hij de poster van de VVD zag hangen met de tekst: "Meer lef, meer banen". Daar begreep hij helemaal niets van. Al fietsend dacht hij er nog even over na. Zijn het niet juist de VVD en de PvdA die 70.000 banen in de sociale werkplaatsen schrappen? Vorig week dinsdag was Michael nog naar Den Haag geweest om hier met zijn collega's tegen te demonstreren.

Ik vind dat Michael terecht naar Den Haag is geweest om te demonstreren tegen de rampzalige plannen dat dit kabinet heeft voor de sociale werkplaatsen. Door deze bezuinigingen worden 70.000 plaatsen in de sociale werkplaatsen geschrapt. Jonggehandicapten worden herkeurd en gekort op hun uitkering wanneer ze niet volledig arbeidsongeschikt zijn. De SP vindt dat er voor mensen zoals Michael een werkplek moet zijn met begeleiding. Een plek waar hij nuttig werk kan doen en waar hij met trots en plezier aan het werk is. Dat heet solidariteit!

Toen ik de verkiezingsposter van de VVD zag, moest ik denken aan mensen zoals Michael. Hoe durft de VVD te praten over meer banen terwijl zij het werk van mensen zoals Michael wegbezuinigen. Ga eens één ochtend bij de ingang van de sociale werkplaats staan om in gesprek te gaan met de mensen die er werken. Dan zul je zien en horen waarom deze mensen hier werken en hoe trots zij op hun werk zijn. Deze banen wegbezuinigen? Waar haalt de VVD het lef vandaan!

Met vriendelijke groet,

Jimmy Dijk, lijsttrekker SP Groningen

Michael is een fictief voorbeeld. Kijk voor vergelijkbare maar echte voorbeelden op: http://www.fnv.nl/artikelen/verhalen_uit_werkvoorziening/

Reactie toevoegen

U bent hier