h

Gemeente helpt gedupeerden Bureau Integraal

14 maart 2014

Gemeente helpt gedupeerden Bureau Integraal

Op verzoek van SP-raadslid Rosita van Gijlswijk is de gemeente snel in actie gekomen om gedupeerden van het faillissement van Bureau Integraal de helpende hand te bieden.

Via de gemeentelijke kredietbank kunnen mensen leefgeld van Stichting Urgente Noden krijgen om de komende tijd eten en drinken te kunnen betalen. Dit geld is een schenking en hoeft niet te worden terugbetaald. Ook heeft de gemeente contact opgenomen met o.a. Groningse woningbouwcorporaties, het waterbedrijf, Essent en Menzis om te voorkomen dat er huisuitzettingen en afsluitingen plaats vinden als gevolg van de wanprestatie van Bureau Integraal.

Rosita van Gijlswijk: "Ik ben blij dat mensen zo snel geholpen worden. De gevolgen van het faillissement van Bureau Integraal zijn nog veel groter dan ik eerst dacht. Gister was ik bij een van de gedupeerden op bezoek. Ter plekke viel een dwangbevel van de Belastingdienst op de deurmat. Eerder op de dag had betrokkene zelf al ontdekt dat betalingen huur, gas, water en licht en verzekeringen de laatste twee, drie maanden niet door Bureau Integraal zijn verricht. Dramatisch voor iedereen die vertrouwen in Integraal had. In plaats van dat mensen door de budgetbeheerder geholpen zijn, zijn ze in nog grotere financiële problemen gekomen

Wat de SP betreft, wordt de komende tijd gebruikt om alle mogelijkheden te onderzoeken om de groei aan commerciële schuldhulpverlening te kop in te drukken. Van Gijlswijk:

"De gemeente is verantwoordelijk voor goede schuldhulpverlening, maar iedereen kan maar zo een bord in de tuin zetten en een bedrijfje voor budgetbeheer beginnen. En er is nog een gat voor in de markt ook. Er zijn redelijk wat mensen die met dit soort bureau's in zee gaan omdat ze vaak sneller bij de bureau's terecht kunnen dan bij de gemeente."

In de Tweede Kamer is helaas geen meerderheid voor een verbod. De SP presenteert binnenkort een plan om malafide schuldhulpverleners uit te bannen.
Een paar ideeën heeft Van Gijlswijk al.

"Het college moet met alle hulpverlenende instanties in de stad afspreken dat zij alleen doorverwijzen naar gecertificeerde budgetcoaches en bewindvoerders. De sociale dienst moet weer de service gaan bieden om van de bijstandsuitkering de vaste lasten te betalen, zodat het opbouwen van schulden voorkomen wordt. En de kredietbank moet aangeven wat zij nodig hebben om iedereen met schulden snel en adequaat te helpen, zodat de gemeenteraad de benodigde financiën ter beschikking kan stellen", aldus Van Gijlswijk.

Reacties

Ik moet helaas zeggen dat alleen mensen in de stad zijn geholpen door diverse instanties. Mensen buiten de stad zoals ik (Musselkanaal ) moeten zich toch zelf redden en overal info verzamelen over het hoe en wat. Worden deze mensen niet een beetje in de steek gelaten zoals ik.

Met vr groet A.L.S

Hallo ik kom ook uit msk en ben het helemaal met je eensALS ik heb helemaal niks behoort van hulp hier in de gemeente Stadskanaal

U bent hier