h

ROOD-spandoek: Waarom woont hier niemand?

12 maart 2014

ROOD-spandoek: Waarom woont hier niemand?

Woensdagochtend gooide ROOD, jong in de SP, een enorm spandoek van het oude SoZaWe-gebouw. Met de tekst: 'Waarom woont hier niemand?', kaartten de SP-jongeren de leegstand van kantoorpanden aan.

Deze moeten volgens de SP zo snel mogelijk worden omgebouwd tot jongerenhuisvesting. SP-kandidaat raadslid Mechteld van Duin:

“In Groningen is er een groot gebrek aan kwalitatief goede en betaalbare jongerenhuisvesting. Er staat 132.000 m2 aan kantoorpanden leeg. Door dit om te bouwen lossen we de woningnood in één klap op.”

Veel jongeren in Groningen zijn de dupe van huisjesmelkers. Deze huisbazen vragen te veel huur en onderhouden de panden slecht. Van Duin:

“Er moet een einde komen aan het uitbuiten van jonge huurders. We moeten zorgen voor goede en betaalbare jongerenhuisvesting. Door als gemeente in samenwerking met woningcorporaties kantoorpanden om te bouwen zorgen we ervoor dat jongeren een goed alternatief hebben. Zo zetten we huisjesmelkers buiten spel.”

Het ombouwen van het SoZaWe-gebouw zorgt alleen al voor 400 nieuwe jongerenwoningen.

De verhuurdersheffing, die door VVD, PvdA en D66 aan woningcorporaties is opgelegd, veroorzaakt een huurexplosie en frustreert de plannen voor jongerenhuisvesting. Het vrijlaten van de huurmarkt, zoals Student en Stad wil, geeft huisjesmelkers vrij spel.

“Huurders zijn de dupe van deze maatregelen. De SP is wél solidair met jongeren. Door de enorme hoeveelheid leegstaande kantoorpanden om te bouwen organiseren we die solidariteit. Zo kunnen hier binnenkort jongeren wonen en zijn zij verzekerd van goede en betaalbare woningen”

aldus Van Duin.

Reactie toevoegen

U bent hier