h

SP biedt PvdA krokodillentranen aan

6 maart 2014

SP biedt PvdA krokodillentranen aan

De Groningse PvdA zegt in haar campagnespot dat “het verschil tussen arm en rijk kleiner moet worden en dat kinderen al helemaal niet in armoede horen op te groeien”. De spot eindigt met de tekst “De PvdA zorgt voor een sterke en sociale stad”.  Volgens SP-lijsttrekker Jimmy Dijk moeten de Groningse PvdA'ers niet zo huilen, maar hun eigen vertegenwoordigers in Den Haag aanspreken op het desastreuze afbraakbeleid van Rutte II.

In een open brief daagt SP-lijsttrekker Jimmy Dijk Roeland van der Schaaf (lijsttrekker van de PvdA) uit om op korte termijn met elkaar te debatteren over de gevolgen van de bezuinigingen op het gebied van werk, zorg, wonen, en armoedebestrijding.

Het UWV voorspelt dat het aantal banen dit jaar met 66.000 zal afnemen en bovendien een recordaantal van 678 duizend mensen een WW-uitkering zal aanvragen omdat zij hun baan zijn kwijtgeraakt. SP-lijsttrekker Jimmy Dijk:

“Het UWV geeft aan dat de oorzaak van het verdwijnen van de vele banen, met name de forse landelijke bezuinigingen in de zorg- en welzijnssector zijn. In die sectoren verdwijnen nog dit jaar 20.000 banen en dat was vorig jaar ook het geval”.

De verkorting van de WW-duur van maximaal 32 tot 24 maanden, zorgt er volgens Dijk voor dat mensen sneller een beroep op de bijstand moeten doen.

“En dat is nog niet alles. Het woonakkoord zorgt voor een forse stijging van de huren, de Participatiewet zorgt er voor dat beschutte werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking met 70.000 wordt teruggebracht en Wajong-uitkeringen worden verlaagd naar 70% van het wettelijk minimumloon. Eerder heeft het kabinet al besloten dat lokale minimaregelingen alleen nog gelden voor mensen met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. In Groningen had dat tot gevolg dat honderden, zo niet duizenden minima geen gebruik meer konden maken van de Stadjerspas en de collectieve zorgverzekering. Kortom: de PvdA voert VVD beleid uit, beleid dat leidt tot verdere sociale uitsluiting, toenemende armoede en het vergroten van de tweedeling”, aldus Dijk.

Lees hier de open brief aan Roeland van der Schaaf:

Reactie toevoegen

U bent hier