h

1 mei: Dag van de Arbeid

1 mei 2014

1 mei: Dag van de Arbeid

Over de hele wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd. Hoewel in veel landen 1 mei een nationale feestdag is, ontbreekt dit in Nederland. Daarom ging ROOD, jong in de SP op pad om "Working Class Heroes" de erkenning te geven die ze verdienen.

ROOD-lid Siewert Olthof: "Het is een dag waarop we de strijd van de werkende mens voor waardering en een rechtvaardigere samenleving vieren. 1 mei zal ons daarom niet zomaar passeren."

De jonge SP-ers gingen afgelopen week de straat op om arbeiders te fotograferen. De arbeiders werden op de foto gezet met een gouden lijst waar de woorden "Working Class Hero" op stond. Olthof:

"Veel mensen roepen dat de arbeidersklasse niet meer bestaat, het tegendeel is bewezen. De arbeidersklasse is springlevend en nog steeds net zo onmisbaar als vroeger."

De Dag van de Arbeid werd voor het eerst gevierd in 1889. De viering vond plaats als herdenking van de moord op demonstrerende stakers, in het Chicago van 1888. Tijdens deze herdenking werd ook voor het eerst het internationale symbool van het socialisme gepresenteerd: de rode vlag.

U bent hier