h

Jongeren demonstreren voor studiefinanciering

21 juni 2014

Jongeren demonstreren voor studiefinanciering

Vrijdag 20 juni demonstreerden honderden jongeren op de Ossenmarkt voor het behoud van de studiefinanciering. Zij vinden dat onderwijs voor iedereen toegankelijk moet zijn en de plannen voor het schuldenstelses niet door moeten gaan. SP-kamerlid Paul Ulenbelt sprak de demonstranten toe.

Eind mei vond het kabinet met GroenLinks en D66 een meerderheid om de studiefinanciering te vervangen voor een schuldenstelsel. ROOD-woordvoerder Lisa de Leeuw:

"Een schuldenstelsel tast de toegankelijkheid van ons hoger onderwijs aan. Veel mensen zullen straks niet gaan studeren. Voortaan geldt: wie rijk is mag slim zijn."

Om te studeren moet een student geld lenen, dat na de studie terugbetaald moet worden. Met een laag inkomen betaalt een student 35 jaar lang af. De Leeuw:

"Een schuldenstelsel vergroot de kloof tussen arm en rijk. Waar onderwijs het middel was om sociale ongelijkheid tegen te gaan, is straks het oude gezegde weer van kracht: wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje."

De demonstratie in Groningen was de aftrap voor demonstraties door het hele land. 24 juni demonstreren jongeren in Utrecht voor het behoud van de studiefinanciering en 27 juni in Amsterdam. De Leeuw:

"Met z’n allen kunnen we er voor zorgen dat de plannen voor een schuldenstelsel van tafel gaan."

U bent hier