h

SP: Geen op- en afrit Hereweg is een gemiste kans

27 juni 2014

SP: Geen op- en afrit Hereweg is een gemiste kans

Afgelopen woensdag besprak de gemeenteraad de plannen voor de Zuidelijke Ringweg. Deze wordt door het Rijk vanaf 2016 opnieuw aangelegd. De SP beschouwt het afwijzen van een op- en afrit bij de Hereweg door het college als een gemiste kans.

De aanleg van de nieuwe Zuidelijke Ringweg heeft een aantal voordelen. Een groot deel, vanaf de Hereweg tot aan het Winschoterdiep verdiept aangelegd en ondertunneld. Hierdoor ontstaat er de mogelijkheid om een groot Sterrebos aan te leggen en worden de Oosterpoort, Helpman en de Herewegbuurt beter met elkaar verbonden. Maar ook de verkeersdoorstroming om de Ringweg als geheel zal verbeteren.

Bij de plannen zitten ook een aantal knelpunten. Zo zullen de Vondellaan en de Maaslaan te maken krijgen met een toename van verkeer. Iets waar de SP-fractie zich al geruime tijd zorgen over maakt. Het zogenaamde Kamminga-plan (van onafhankelijk verkeersdeskundige Arthur Kamminga) bevatte wel een op- en afrit aan de Hereweg en had tot gevolg dat er fors minder verkeer op Vondellaan en Maaslaan zou ontstaan. De complete oppositie steunt dit plan. Helaas kozen VVD, D’66, PvdA en GroenLinks niet voor dit plan.

“Dit is een gemiste kans voor de stad, juist deze op- en afrit hadden de problemen van forse verkeerstoename aan de Vondellaan en Maaslaan kunnen oplossen”, aldus SP-raadslid Wim Koks.

Een voorstel van de SP voor versterking van de werkgelegenheid in de stad en regio werd wel aangenomen. Door de Zuidelijke Ringweg, maar ook door de veranderingen bij het Hoofdstation en de aanleg van de tunnel bij de Paterswoldseweg, ontstaan de komende jaren voor vele mensen banen in de bouw.

De SP eiste dat in de aanbesteding van deze projecten vooral de werkgelegenheid in de stad en omgeving versterkt moet worden. Geen overbodige luxe gezien in één jaar tijd het aantal werkzoekenden in de stad gegroeid is van 9.000 naar 14.500 mensen. De SP ziet de oplossing van de crisis deels in investeringen van het Rijk die banen opleveren. Dit kan vooral in door investeringen in de bouw en infrastructurele projecten.

U bent hier