h

Onafhankelijke welstandstoetsing in het geding

7 september 2014

Onafhankelijke welstandstoetsing in het geding

Bijna alle partijen in de gemeenteraad van Groningen willen de onafhankelijke welstandscommissie afschaffen en het werk door ambtenaren laten doen. Volgens de SP-fractie raakt door de afschaffing van de commissie de onafhankelijke welstandstoetsing echter in het geding.

De welstandscommissie bekijkt hoe een bouwwerk eruit komt te zien, of het past in de omgeving en bij andere bouwplannen en of het voldoende kwaliteit heeft.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

"Het is het prima om te kijken naar hoe we het proces van welstandstoetsing kunnen verbeteren. Maar door de onafhankelijke commissie af te schaffen los je niets op. Hierdoor verplaats je de discussie over wat mooi en lelijk is en wat in de omgeving past alleen maar naar de ambtenaren, de gemeenteraad en het college. Iedereen vindt dat “de buurman” niet zomaar alles aan zijn gevel mag vertimmeren, maar als ambtenaren dat zelf moeten gaan uitmaken, wordt het allemaal ingewikkelder en bovendien gevoeliger voor druk van de politiek. "

U bent hier