h

Strijdbare ledenavond over 'Baas in eigen buurt'

9 november 2014

Strijdbare ledenavond over 'Baas in eigen buurt'

Vrijdagavond organiseerde de SP een ledenavond met als thema 'Baas in eigen buurt'. Actieve bewoners uit verschillende buurten vertelden op welke manier zij zich inzetten voor hun buurt en tegen de macht van huisjesmelkers en projectontwikkelaars.

SP-leden dachten mee over wat de rol van de SP kan zijn en op welke wijze we het voor elkaar kunnen krijgen om de buurt weer van de bewoners te maken. Samen stelden ze vast: de gemeenteraad en het stadsbestuur praten veel maar doen niks. Blijkbaar is nóg niet duidelijk hoezeer er iets mis is in de stad doordat huisjesmelkers ongehinderd hun gang kunnen gaan. Verandering moet dus écht van onderop komen.

Afgelopen maanden kwamen er veel geluiden uit verschillende buurten over jongerenhuisvesting, met name kamerverhuurpanden. Hoewel in de mooie oude buurten in de stad de verhouding kamerverhuur en andere soorten woningen uit evenwicht is, gaan huisjesmelkers en projectontwikkelaars door met het uitbreiden van hun vastgoed. Zij kopen gezinswoningen op om er kamerverhuurpanden van de maken, bouwen verdiepingen op bestaande panden en plaatsen in no time hele flats in stadstuinen. Als bewoners weg willen uit de buurt komt hen dat goed uit: meer ruimte om hun handeltjes uit te breiden.

SP-raadslid Mechteld van Duin was een van de sprekers op de avond. Van Duin:

Bewoners hebben er genoeg van. En niet alleen vaste bewoners, maar ook de jongeren die in de kamerverhuurpanden wonen. Zij zijn het eens: huisjesmelker hebben te veel macht. Vrijdagavond werd weer de strijdbaarheid van de buurtbewoners duidelijk, en hun onbegrip voor het uitblijven van actie in de gemeenteraad.

Dat een meerderheid van de partijen in de raad geen knopen wil doorhakken bleek ook afgelopen weken weer. Toen presenteerde de SP een aantal concrete oplossingen voor de Professorenbuurt en de stad, maar dit vond geen steun bij onder meer de collegepartijen PvdA, VVD, D66 en GroenLinks waardoor de voorstellen niet werden aangenomen.

Nu de meeste partijen de noodzaak van actie niet zien, gaan de bewoners keihard door met duidelijk maken hoe huisjesmelkers en projectontwikkelaars de buurten overnemen. Zij verenigen zich door de hele stad, maken zichtbaar hoe groot de macht van vastgoedhandelaren is en komen met concrete oplossingen om dit aan te pakken.

De SP gaat door met buurtonderzoeken om deze onderwerpen op de agenda van de raad te houden en steunt de acties van de buurtbewoners. Hopelijk voor deze bewoners kunnen partijen over politieke dogma's zoals 'de markt moet het oplossen' heenstappen en doen waarvoor ze in de gemeenteraad zitten: het volk vertegenwoordigen.

De SP-afdeling Groningen houdt iedere eerste vrijdag van de maand een bijeenkomst, toegankelijk voor alle leden van de partij. Wilt u kennis maken met de partij? Kom dan gerust eens langs of neem contact op via groningen@sp.nl.

Foto: SP Groningen Creative Commons-Licentie

U bent hier