h

SP-voorstel wil macht Groningse huisjesmelkers breken

16 januari 2015

SP-voorstel wil macht Groningse huisjesmelkers breken

Foto: SP Groningen

Vrijdagochtend zaagde ROOD, jong in de SP samen met studenten op het Academieplein symbolisch de poten onder de Groningse huisjesmelkers weg. Dit deden zij vanwege een voorstel van de SP om malafide kamerverhuurders in de stad hard aan te pakken.

SP-raadslid Mechteld van Duin:

“Vanaf 1 januari heeft de gemeente de bevoegdheid om onveilige, slecht onderhouden panden en te hoge huurprijzen door huisjesmelkers aan te pakken. Dit moeten we met beide handen aangrijpen en zo snel mogelijk gebruiken.”

In Groningen zijn veel jongeren de dupe van huisjesmelkers. Nieuwe wetgeving geeft gemeenten de bevoegdheid om boetes op te leggen tot 20.000,- euro, een woning op kosten van de huisjesmelker te herstellen en zelfs huurprijzen te wijzigen.

“Dit is hard nodig om huisjesmelkers hun macht te ontnemen. Nu kunnen we ervoor zorgen dat Groningen een stad wordt die écht voor goede jongerenhuisvesting zorgt en wanpraktijken bestrijdt,” aldus Van Duin.

ROOD Groningen voert al vele jaren actie voor goede jongerenhuisvesting en tegen huisjesmelkers. De SP stelt naast de nieuwe middelen ook een Meldpunt Huisjesmelkers voor, zoals ook in Utrecht is gelanceerd. De “Huisjesmelker van het jaar-verkiezing” is op dit moment in volle gang, waarbij jongeren hun huisbaas kunnen nomineren als slechtste huisbaas van Groningen.

U bent hier