h

Meer mogelijkheden afvalscheiding, geen DIFTAR

10 december 2015

Meer mogelijkheden afvalscheiding, geen DIFTAR

Groningers zien de enorme uitdaging omwille van het milieu en klimaat die voor ons ligt. Ook het hergebruiken van afval hoort daarbij. Hoe we dat in de komende jaren in Groningen gaan doen, is nu de discussie in de gemeenteraad. De SP vindt het erg belangrijk dat de mogelijkheden van mensen om afval te scheiden toenemen.

"Mensen scheiden nu al enorme hoeveelheden glas, papier, gft en elektrische apparaten", zegt SP-raadslid Bob de Greef. "Wij hebben er vertrouwen in dat stadjers de mogelijkheden zo goed mogelijk aangrijpen. Daarbij betalen we de rekening op basis van solidariteit."

Het stadsbestuur stelt voor om meer inzamelpunten voor allerlei soorten afval te gaan maken. Daar is de SP helemaal voor. Ook wil het stadsbestuur dat mensen per zak afval gaan betalen. Daar is de SP tegen. Dit systeem dat DIFTAR heet zorgt namelijk voor ongelijkheid.

"Bewoners van flats hebben bijvoorbeeld minder mogelijkheden tot scheiden dan mensen in vrijstaande woningen", aldus de Greef. "Maar ook wordt de verantwoordelijkheid bij mensen in de stad gelegd, terwijl de keuze voor aannemen van verpakkingen gering is."

VVD-wethouder van Keulen wil voor veel geld een bureaucratisch systeem optuigen, waarbij de afvalhoeveelheid van iedere Groninger wordt bijgehouden. Kosten 1,5 miljoen, dus duur, veel praktische bezwaren en oneerlijk.

Volgens de SP moeten niet de mensen als laatste schakel persoonlijk verantwoordelijk worden gemaakt. Juist bedrijven, de verpakkingsindustrie en winkels, de hele ketting moet verantwoordelijkheid dragen, ook in praktische vorm!

U bent hier