h

Huurders Selwerd stellen eisen aan Nijestee

8 juni 2017

Huurders Selwerd stellen eisen aan Nijestee

Foto: SP Groningen

Op vrijdagavond 2 juni vond in wijkcentrum De Berk een huurdersbijeenkomst met bewoners uit de Populierenlaan in Selwerd plaats. Ondanks het mooie weer werd de door de SP georganiseerde bijeenkomst druk bezocht. Dit geeft aan dat het de bewoners hoog zit, de manier waarop de renovatie, in opdracht van woningcorporatie Nijestee, is verlopen.

De renovatie begon weken geleden en zit nu in de afrondingsfase. De bewoners zijn blij dat er gerenoveerd wordt, dat is nodig en iedereen verleent daar graag zijn medewerking aan. Maar het veroorzaakte zoveel overlast en schade dat enkele huurders bij de SP aan de bel getrokken hebben.

Een huis-aan-huis-inventarisatie liet zien wat die overlast inhield: beschadigingen aan behang, laminaat, geverfde muren en apparatuur, dagenlang geen gas en water, vernielde tuinen, bouwvakkers die onaangekondigd 's ochtends vroeg in huis staan, of juist afspraken niet nakomen, waar mensen voor niets een dag vrij voor hadden genomen, wisselwoningen die vervuild waren en geen voorzieningen hadden.

Al deze schade en overlast is één ding, maar de afhandeling hiervan door Nijestee is een ander punt dat de huurders naar voren willen brengen. De meldingen hierover worden door de woningcorporatie aangehoord, maar daarna blijft het oorverdovend stil.

'Je wordt gewoon niet serieus genomen',

sprak een bewoonster het gevoel van alle anderen uit

'er was zoveel kapot gemaakt, en je krijgt niet eens een reactie op je klachten, daar voel je je echt rot door, want jij zit wel met alle kosten en werk'.

De SP heeft al eerder over deze renovatie bericht. Oog tv heeft destijds een reportage gemaakt waarin Nijestee had gezegd een tegemoetkoming te geven. Deze is is echter met 100 tot 300 Euro lang niet genoeg om alle kosten te dekken. Daarnaast probeert Nijestee huurders die kunnen aantonen meer schade te hebben te dwingen akkoord te gaan met een aangeboden vergoeding. Als de huurder dit niet accepteert omdat het niet voldoende is, dan vervalt het bod en komt er helemaal geen vergoeding.

Aan het eind van de bijeenkomst hebben de bewoners vijf eisen opgesteld:

  1. Nijestee moet alle schade vergoeden.
  2. Er moet een ruimere overlastvergoeding worden toegekend.
  3. De huren moeten verlaagd worden.
  4. Huurders willen een gelijke en respectvolle behandeling.
  5. Collectieve afspraken in plaats van individuele willekeur.

Deze punten gaan de huurders samen met de SP op korte termijn actief onder de aandacht brengen bij Nijestee.

U bent hier