h

Skaters en SP willen groot centraal skatepark in Groningen

22 maart 2019

Skaters en SP willen groot centraal skatepark in Groningen

De SP-fractie in Groningen stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de gebrekkige voorzieningen voor skateboarders in de stad. Groningen komt er slecht af in vergelijking met vrijwel alle andere steden in Nederland. Dat moet anders vindt de SP. Daarom pleiten de SP samen met de skaters voor een groot, centraal skatepark in Groningen.

Groningen heeft verspreid over verschillende woonwijken acht skateparkjes. Het gaat hier om verjaarde, kleine tot zeer kleine parkjes. Ook het grootste skatepark Kardinge is klein en biedt daardoor weinig uitdaging.

SP-raadslid Lucy Wobma:

“De skaters, BMX-ers en inline-skaters hebben leuke en goede ideeën om de skatevoorzieningen in Groningen te verbeteren. De gemeente moet wat ons betreft met hen in gesprek om de skateplekken te verbeteren.”

Samen met de skaters vindt de SP het belangrijk dat er een groot, centraal skatepark komt met complexere parcoursen, waar ook BMX-ers, inlineskaters en peddlers kunnen trainen. Groningen heeft ook nog een indoor skatepark: het Colosseum. Dit  moet binnenkort verhuizen vanwege sloop van het huidige pand en wil in het nieuwe pand ook voorzieningen kunnen bieden voor alle niveau's.

Ondanks de beperkte voorzieningen kent Groningen een levendige skateboardscene die van de beperkte middelen die ze hebben het maximale weten te creëren.

'De skatesport  is veel breder dan vaak wordt gedacht.', vertelt Manfred Pruim, bestuurslid van het Colosseum. 'Er lopen hier mensen rond van alle leeftijden en met heel verschillende achtergronden. Iedereen kan lid worden, er zijn regelingen voor lage tarieven en materiaal is hier aanwezig. Iedereen kan komen en gaan wanneer ze willen, dat zorgt voor een open, ontspannen sfeer. Wanneer we in het weekend 's ochtends de deuren openen staan er vaak  al jongeren voor de deur, en sommigen blijven zelfs de hele dag'.

Skateboarden en BMX zijn sinds kort Olympische sporten en doen volgend jaar mee aan de Olympische Spelen in Tokyo. Maar door de gebrekkige faciliteiten kunnen talenten uit Groningen en omstreken nauwelijks goed genoeg trainen om aan Nederlandse kampioenschappen deel te nemen, laat staan aan de Olympische Spelen. De SP vindt dat niet kunnen voor een gemeente die inzet op gezondheid, beweging en ontwikkeling van talent. Daarom vinden de socialisten het tijd dat Groningen de skatesport serieus gaat nemen en hiervoor betere faciliteiten biedt dan de huidige.

U bent hier