h

SP: “Wethouder krijgt laatste kans om studentenhuisvesting op orde te brengen”

5 april 2019

SP: “Wethouder krijgt laatste kans om studentenhuisvesting op orde te brengen”

De SP-gemeenteraadsfractie geeft wethouder Van der Schaaf (PvdA) een laatste kans om de huisvesting voor internationale studenten dit studiejaar op orde te brengen. De afgelopen jaren was steeds de huisvesting voor internationale studenten niet op orde. Daardoor moesten studenten in noodvoorzieningen als tenten, containers en schoolgebouwen slapen, vaak tegen een hoofdprijs.

De SP waarschuwt dit niet meer te accepteren. De socialisten vinden bovendien dat er harder ingegrepen moet worden om de permanente groei van studenten aan de RUG en Hanzehogeschool aan banden te leggen.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Ieder jaar krijgen we te horen dat de wethouder afspraken maakt met de RUG en Hanze. Ieder jaar worden de problemen erger. Wij geven deze wethouder nog één kans. Als het niet goed gaat in september dan is het wel klaar.”

De SP kaart al jarenlang de slechte huisvesting van studenten in het algemeen aan. De afgelopen 5 jaar waarschuwde de partij voortdurend voor de permanente groei van internationale studenten en de gevolgen die dit voor de huisvesting heeft.

Dijk: “De RUG en Hanze blijven omwille van hun verdienmodel steeds meer internationale studenten aantrekken. Dit zorgt voor problemen in de volkshuisvesting, zorgt voor druk op buurten en wijken, is koren op de molen van huisjesmelkers en zorgt ervoor dat (internationale) studenten belachelijke huurprijzen betalen. We moeten de groei van studentenaantallen daarom stoppen.”

Volgens de socialisten is wethouder Van der Schaaf niet streng genoeg voor de RUG en Hanze. De SP vindt dat de gemeente niet moet meewerken aan de verdere internationalisering van Groningen omdat dit de sociale samenhang en solidariteit niet te goede komt.

“Groningen is en blijft een open en tolerante stad. Maar in de gemeente bestaat een grote woningnood en veel armoede. Het aantrekken van steeds meer studenten vergroot de woningnood en vergroot de concurrentie tussen woningzoekenden en werkzoekenden. Het vergroten van die concurrentie moet de gemeente niet aan meewerken.”, aldus Dijk. 

U bent hier