h

SP: “Wietexperiment is gedoemd te mislukken”

2 juli 2019

SP: “Wietexperiment is gedoemd te mislukken”

Foto: Gounsil

De gemeenteraad stemde afgelopen woensdag in met het zogenaamde wietexperiment. Wat de SP betreft is dit experiment gedoemd om te mislukken en staat het echte legalisering in de weg. Het probleem van toename van straatverkoop en de mogelijkheid voor verkoop van hasj zijn niet goed uitgedacht.

Het falen van een dergelijk experiment staat echte legalisering in de weg. Daarom blijft de SP pleiten voor volledige legalisering.

Het wietexperiment houdt in dat in Groningen alle coffeeshops verplicht moeten deelnemen aan het experiment en ze vervolgens alleen nog wiet mogen inkopen bij tien door de staat aangewezen leveranciers. Na vier jaar vindt er een evaluatie plaats.

SP-raadslid Lucy Wobma:

“Dat GroenLinks, PvdA en D66 dit experiment omarmen is onbegrijpelijk en onverstandig. Het experiment is bedacht door een rechts kabinet dat hoopt op een mislukking. Door de steun van GroenLinks, PvdA en D66 zal volledige legalisering bij mislukken van het experiment straks verder weg zijn dan ooit.”

De vijf grootste steden in Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) doen niet mee aan dit experiment omdat ze de risico’s te groot vinden.  Dit zijn ook gelijk de steden waar de meeste coffeeshops zijn. De SP begrijpt niet waarom men doof is voor de argumenten van deze steden.

“Dit is een halfbakken polderoplossing aan een wiettafel. Kies gewoon de rechtstreekse weg naar legalisering in plaats van te kiezen voor politiek uitstelgedrag.”, aldus SP-raadslid Lucy Wobma.

De invoering van het experiment zal op zijn vroegst in 2021 zijn.

Reageren? Graag! Mail naar fractiegroningen@sp.nl.

U bent hier