h

SP vindt sluiten politiebureau buiten kantooruren onwenselijk

4 september 2019

SP vindt sluiten politiebureau buiten kantooruren onwenselijk

De gemeenteraadsfractie van de SP in Groningen vindt het onwenselijk om het centrale politiebureau aan de Rademarkt buiten kantooruren te sluiten. In verschillende berichten in de media heeft de politie aangekondigd de openingstijden van het hoofdbureau te beperken tot kantooruren.

Na 17.00 uur is er dan in Groningen geen politiebureau open waar mensen terecht kunnen. De politie is dan alleen maar per mail of telefoon bereikbaar. De SP-fractie maakt zich grote zorgen over de toegankelijkheid van de politie voor inwoners.

SP-raadslid Lucy Wobma:

“De tendens van het sluiten van politiebureaus in dorpen en wijken is te ver doorgeslagen. De toegankelijkheid en benaderbaarheid van de politie is cruciaal voor de aangiftebereidheid. Het is een belangrijke voorziening die eerder uitgebreid dan beperkt moet worden.”

De SP heeft grote zorgen over het beperken van de openingstijden en pleit voor het 24/7 openhouden van minimaal één centraal gelegen politiebureau zodat inwoners ten alle tijden een politiebureau kunnen bezoeken. Daarom vraagt de partij met schriftelijke vragen om opheldering bij van het college van burgemeester en wethouders.

In antwoord op eerdere vragen van de SP, over een verhuizing en opsplitsing van het hoofdbureau, stelde het college nog dat ‘de toegankelijkheid van het politiebureau in de stad Groningen geborgd is en blijft, vanwege de keuze voor een locatie in de nabijheid van de binnenstad.'

Dit vindt SP dit in tegenspraak met het plan om het bureau al om 17.00 uur  te sluiten, want daarmee is de toegankelijkheid niet geborgd.

U bent hier