h

Reageer op de lege woningen in het Pepergasthuis

23 december 2019

Reageer op de lege woningen in het Pepergasthuis

Foto: SP

De SP Groningen heeft op de website en de Facebookpagina van de lokale afdeling een reactieformulier voor woningzoekenden geplaatst. De partij wil woningzoekenden laten reageren op de leegstaande woningen in het Pepergasthuis.

Corporatie Lefier wil het Pepergasthuis verkopen en laat daarom al maanden een aantal woningen leegstaan. De SP hekelt het gedrag van Lefier. Volgens de socialisten moet de corporatie zich bezig houden met volkshuisvesting en niet met het verkopen van cultureel erfgoed aan commerciële vastgoedbeleggers en zeker geen huizen leeg laten staan. Met deze actie wil de SP de druk Lefier opbouwen zodat zij van de verkoop afzien.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Het is een gênante vertoning. De huurders zijn tegen de verkoop, de gemeente in tegen de verkoop en de meerderheid van de Groningers is ook tegen de verkoop. Alleen Lefier en de commerciële vastgoedbelegger omdat zij beiden eurotekens in de ogen hebben.”

In Groningen staan meer dan 40.000 woningzoekenden op de wachtlijst en sparen zo punten voor een sociale huurwoningen. Ongeveer 10.000 woningzoekenden zoeken actief door te reageren op woningen. Dijk:

“Lefier laat de woningen in het Pepergasthuis nu doelbewust leegstaan zodat de koper de woningen niet voor de sociale huur hoeft te behouden. Hier zie je nu al de negatieve effecten van verkoop en de uitverkoop van sociale huurwoningen. Lefier lijkt zo meer op een vastgoedhandelaar dan een volkshuisvester. Lefier moet zich diep schamen.”

Naast de keuzes van Lefier begrijpt de SP de handelswijze van de KAR (Klantenadviedraad), de huurdersorganisatie van Lefier, niet. Zowel de directrice Margriet Drijver van Lefier als Steven de Boer van de KAR wijgeren vragen te beantwoorden. De Klantenadviesraad heeft zonder de huurders raad te plegen met de verkoop ingestemd. Dijk:

“De Klantenadviesraad lijkt meer met mevrouw Drijver te hebben, dan met de huurders van het Pepergasthuis. Dit heeft niks met huurdersvertegenwoordiging te maken. De KAR lijkt totaal ingekapseld door Lefier. Dus moeten huurders en woningzoekenden op een andere manier vertegenwoordigd worden.”

Woningzoekenden die willen reageren op de leegstaande woningen in het Pepergasthuis kunnen zich melden via groningen.sp.nl/pepergasthuis De SP zal alle reacties en aanmeldingen bundelen om deze later met woningzoekenden aan Lefier en de Klantenadviesraad aan te bieden.

Vul dit formulier in en klik op 'Indienen' om je oproep aan Lefier gereed te maken. Wij zorgen voor de verzending!


 

Beste Lefier,

Bij deze meld ik mij graag aan als woningzoekende voor de leegstaande woningen in het Pepergasthuis.

Ik vind het onacceptabel dat deze betaalbare woningen nu leegstaan en worden verkocht, omdat:

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

W​oningcorporatie Lefier wil het 400-jaar oude Pepergasthuis in de binnenstad verkopen aan een private investeerder. Hiermee valt eeuwenoude sociale woningbouw in de handen van iemand die maar één ding wil doen met de monumentale woningen: heel veel geld verdienen. 

Wij zijn tegen de verkoop van het monumentale Pepergasthuis. Wij vinden dat:

  • het Pepergasthuis in publieke handen moet blijven;
  • sociale woningbouw, zoals het Pepergasthuis, niet verkocht mag worden;
  • voorkomen moet worden dat het Pepergasthuis een verdienmodel wordt voor commerciële beleggers, short stay of Airbnb;
  • het karakter van het hofje en de kerk behouden moeten blijven;

Het aantal sociale huurwoningen is in Nederland nog nooit zo laag geweest. Sinds 2013 is het aantal met 100.000 afgenomen tot een historisch dieptepunt. Alleen in Groningen zijn er al 1500 mensen op zoek naar een woning. 

Meld je daarom aan als woningzoekende bij Lefier voor het Pepergasthuis!

  • 22/14 en 22/15 op het hofje staan nu leeg;
  • deze leegstaande woningen moeten wat ons betreft toegewezen worden aan woningzoekenden in Groningen;

U bent hier