h

SP wil dat armoede-ervaringsdeskundigen volwaardig loon krijgen

9 januari 2020

SP wil dat armoede-ervaringsdeskundigen volwaardig loon krijgen

Foto: StockSnap

De SP-fractie in de gemeenteraad van Groningen wil dat ervaringsdeskundigen die in worden gezet bij het oplossen van armoedeproblemen een fatsoenlijk en volwaardig loon krijgen.

De SP-fractie is geschrokken van het feit dat de huidige ervaringsdeskundige die door de gemeente Groningen ingezet worden niet betaald krijgen. Volgens de SP is voor de ervaringsdeskundigen - die zelf lange tijd of nog steeds van weinig geld moeten rondkomen - het verkrijgen en hebben van werk met loon van groot belang.

Afgelopen zaterdag 4 januari zond NPO Radio 1 het programma Hilversum Uit vanaf de Ossemarkt in Groningen uit. In de radio-uitzending zaten twee dames die vertelde over hun ervaringen met armoede. Één van de dames werkte als ze ervaringsdeskundige met mensen die in armoede leven en de ander volgde de opleiding om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan. Beide dames moeten momenteel nog rondkomen van zeer weinig geld en leven nog in armoede.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Dit nuttige en waardevolle werk moet beloond worden. Het is niet uit leggen dat mensen die zelf ook geen cent te makken hebben, dit belangrijke werk voor de gemeente Groningen onbetaald verrichten.”

Daarom heeft de SP in schriftelijke vragen gesteld dat de ervaringsdeskundigen zo snel mogelijk een fatsoenlijk en volwaardig loon moeten ontvangen.

Dijk: “Na jaren van leven in armoede, vaak met schulden, helpen deze mensen nu andere uit de armoede en met rondkomen. De inzet van deze ervaringsdeskundigen werkt en zou beloond moeten worden in plaats dat de gemeenten hierop beknibbeld.”

De eerdere ervaringen in andere gemeenten, zoals de gemeente Pekela zijn positief. Hier ontvangen ervaringsdeskundigen wel loon naar werk. Maar ook de eerste ervaringen met de inzet van ervaringsdeskundigen werden door de gemeente Groningen en het college eerder zelf als hoopvol en succesvol zijn bestempeld.

De schriftelijke vragen moeten door het college binnen drie weken worden beantwoord. Mochten de antwoorden geen toezegging bevatten waaruit blijkt dat de ervaringsdeskundigen fatsoenlijk beloond gaan worden, dan zal de SP hierover een debat met de gemeenteraad aanvragen. Dijk: “Ik kan me niet voorstellen dat collegepartijen zoals GroenLinks, PvdA en ChristenUnie dit accepteren.” 

U bent hier