h

“Volgende stappen in aanpak huisjesmelkers noodzakelijk”

28 januari 2020

“Volgende stappen in aanpak huisjesmelkers noodzakelijk”

Foto: SP

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk is erg te spreken over de stappen die er tegen huisjesmelkerij zijn gezet. De afgelopen jaren zijn de zogenaamde opstoppingen en het volbouwen van binnenplaatsen bestreden en onmogelijk gemaakt. Ook worden er geen nieuwe vergunningen voor kamerverhuur in straten en buurten meer versterkt.

Maar volgens de SP zijn vervolgstappen noodzakelijk. Zo pleiten de socialisten voor een verhuurdersinspectie, het invoeren van het individuele huurcontract en de woonplicht om de macht van huisjesmelkerij en commerciële beleggers te beperken en de positie van huurders en woningzoekenden te versterken. Woensdag zal de SP deze voorstellen tijdens de gemeenteraadsvergadering indienen.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Onder toenemende en volhardende druk van bewoners is er door het gemeentebestuur eindelijk actie ondernomen tegen huisjesmelkerij. Waar journalisten, bewoners, studenten en jongeren het probleem blijven aankaarten, moet het gemeentebestuur vervolgstappen nemen.”

Een verhuurdersinspectie moet steekproefsgewijs en op aanvraag panden gaan controleren om (jonge) huurders het risico op intimideren verhuurders te besparen. Dijk: “De dreiging van een mogelijke inspectie moet verhuurders aanzetten tot het naleven van de regels.”

Daarnaast krijgt de SP al jaren signalen over verhuurders die één hoofdhuurder de volledige huurprijs laten betalen en deze hoofdhuurder de huur bij zijn of haar huisgenoten laat innen.

“Dit beperkt de rechten van jonge huurders. Met de verplichting van een individuele contract voor alle huurders versterken we hun positie en maken we rechten afdwingbaar.” Aldus Dijk.

Tot slot wil de SP de woonplicht invoeren. Dijk: “Groningen moet een stad zijn waar iedereen kan wonen, ongeacht de dikte van je portemonnee. Daarom moeten we zorgen dat woningen worden gekocht om in te wonen en niet om er zoveel mogelijk aan te verdienen. Zo zorgen we ook dat de huur- én koopprijzen niet verder stijgen maar dalen."

U bent hier