h

SP: ‘Gemeente laat miljoenen euro’s onnodig op de plank liggen’

2 juli 2021

SP: ‘Gemeente laat miljoenen euro’s onnodig op de plank liggen’

De SP-fractie ziet net als vorige jaren dat de gemeente miljoenen euro’s op de plank laat liggen voor welzijn, de arbeidsmarkt, zorg en onderwijs. Dit terwijl geld voor zaken als uitbesteding van de ICT of projecten in de binnenstad veel meer kosten dan de bedoeling was.

Dat blijkt uit de nieuwe jaarrekening (2020) van de gemeente. Deze werd afgelopen woensdag door de gemeenteraad besproken.

Ook wordt er door de gemeente onnodig veel geld gereserveerd voor het opvangen van risico’s die zich nooit gezamenlijk zullen voordoen. Het gaat hierbij om tientallen miljoenen euro’s. SP-raadslid Wim Koks:

“Heel veel geld waar niks mee gebeurt en dat volgens onze fractie veel beter besteed kan worden om de levens van mensen in Groningen te verbeteren. Bijvoorbeeld aan armoedebestrijding, de tegemoetkoming in zorgkosten, het bestrijden van laaggeletterdheid, hulp aan verwarde mensen, het verminderen van werkloosheid of het leefbaar houden van de buurten.”

Volgens de fractie stelt het gemeentebestuur verkeerde prioriteiten en neemt het risico’s op de verkeerde onderwerpen.

SP-raadslid Bob de Greef vindt dan ook dat er andere keuzes gemaakt moeten worden:

“De gemeente neemt bijvoorbeeld een enorme risico door haar ICT aan een groot buitenlands bedrijf uit te besteden. Daar zijn we dit jaar bijna 4 miljoen euro extra aan kwijt. Dit terwijl de belofte was dat uitbesteding juist geldbesparend zou werken. De gemeente moet belangrijke zaken zoals ICT juist naar zich toetrekken. Het bedrag van bijna 4 miljoen euro had veel beter besteed kunnen worden aan mensen die het hardste nodig hebben.”

De socialisten vinden het zorgelijk dat bewoners van de armere noordelijke wijken in Groningen gemiddeld 6 jaar korter leven dan bewoners van de doorgaans rijkere zuidelijke wijken. Het voorstel dat de SP deed om het overschot snel bij de juiste mensen terecht te laten komen werd gesteund door de gemeenteraad.

Koks hierover: ‘Het is niet uit te leggen dat onze gemeente voor het verbeteren van sociale kwesties dan bijna 27 miljoen euro op de plank laat liggen.’

Aanstaande woensdag wordt de gemeentelijke begroting voor 2021 besproken. Bij het bijbehorende Voorjaarsdebat geven alle politieke partijen wat zij belangrijk vinden voor volgend jaar.

Reactie toevoegen

U bent hier