h

SP wil dat gemeente stopt met de kostendelersnorm

10 november 2021

SP wil dat gemeente stopt met de kostendelersnorm

Foto: SP

De SP wil dat wethouder Diks (GL) stopt met het hanteren en naleven van de kostendelersnorm. Hiervoor diende de SP, samen met de PvdA, een voorstel in tijdens de gemeenteraad waar de begroting voor 2022 werd besproken. Dit voorstel werd door een meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

Volgens de SP is de kostendelersnorm een groot probleem voor mensen die van een bijstandsuitkering moeten rondkomen. Ook voor jongeren niet geen eerste en eigen woning kunnen vinden is de kostendelersnorm een onnodig harde straf.

Daarom wil de SP dat wethouder Diks (GL) de kostendelersnorm niet handhaaft en samen met andere gemeenten de druk op het kabinet Rutte en de Tweede Kamer opvoert.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“De kostendelersnorm zorgt voor onzekerheid en spanning bij bijstandsgerechtigden. De handhaving is gebaseerd op wantrouwen en een dure tijdrovende bezigheid waar de nut en noodzaak van ontbreken.”

Volgens de SP zijn de kostendelersnorm en de participatiewet typische ‘Rutte-regels’.

Dijk: “De overheid moet een bondgenoot van mensen zijn in plaats van regels vanuit wantrouwen maken. Daarvoor is een ander kabinet nodig dan deze, tot die tijd moeten we vanuit Groningen de strijd aangaan voor rechtvaardigheid en solidariteit.”

Reageren? Graag!
Mail naar fractiegroningen@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier