h

Voornemen kabinet om gaswinning te verdubbelen zorgt voor veel boosheid bij Groningers

11 januari 2022

Voornemen kabinet om gaswinning te verdubbelen zorgt voor veel boosheid bij Groningers

Foto: SP

Het bericht dat het kabinet de gaskraan wéér verder open draait wordt ervaren als een grote klap in het gezicht van de Groningers. Als reactie en uit protest werd afgelopen zaterdag de Martinitoren gestut. Het gestut werd vergezeld door veel protestborden, een grote groep strijdlustige Groningers en behoorlijke media-aandacht. 

Initiatiefnemers van de actie zijn oud-nachtburgemeester Chris Garrit  en SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman:“Keer op keer breekt Den Haag beloftes aan Groningen. Dat breekt mensen” 

Foto: SP
Vele Groningers zijn boos over hoe Den Haag met Groningen omgaat. “Tienduizenden schademeldingen staan open, de versterking verloopt dramatisch en nu wordt de gaswinning mogelijk weer verdubbeld” Aldus Beckerman. Volgens Garrit en Beckerman is de actie het startpunt voor verdere acties. Beckerman roept Groningers al op om aanstaande zaterdagavond vrij te houden voor een volgende actie.

Extra raadsvergadering
Aanstaande woensdag is er op initiatief van de SP en GroenLinks (en met brede instemming van de raad) een extra raadsvergadering ingelast. Alle partijen willen in debat over het voornemen van het kabinet om meer gas uit het Groninger veld op te pompen. 

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk wil dat het college van burgemeester en wethouders de strijd voor Groningers opvoeren:

‘De belofte van het kabinet was dat de gaswinning zo snel mogelijk zou stoppen. Nu willen ze de gaswinning verdubbelen. Dat is onacceptabel. Wij verwachten dat het gemeentebestuur, samen met de provincie en andere Groningse gemeenten, in bezwaar gaat en samen bij de rechter in beroep gaat tegen dit gasbesluit. Dat heeft Groningen eerder succesvol gedaan.’   

De raadsvergadering is woensdagavond live te volgen via de website van de gemeenteraad. (Aanvang: 21.15 uur)

Reactie toevoegen

U bent hier