h

SP wil onderzoek naar gesjoemel met energie-indexering

20 mei 2022

SP wil onderzoek naar gesjoemel met energie-indexering

De SP Groningen roept het gemeentebestuur op om een onderzoek te starten naar verhuurders die mogelijk sjoemelen met de energie-indexering van appartementen. Door het gesjoemel kunnen verhuurders een extra hoge huurprijs vragen.

De SP doet de oproep naar aanleiding van een publicatie van nieuwssite Sikkom over fraude door verhuurder Pronkjewail te Groningen. 

Hoe lager de energie-index, hoe meer huur er gevraagd kan worden door de verhuurder. De indexering gebeurt door een ingewikkeld puntensysteem voor toegepaste energiemaatregelen. Voorbeelden van deze energiemaatregelen zijn isolatie, HR++ glas of zonnepanelen.   

SP-raadslid Hans de Waard:

‘150 euro extra aan huur en dan ook nog eens je blauw betalen aan energie. Dat kan echt niet. Huurders moeten ervan uit kunnen gaan dat zij een eerlijke prijs betalen voor hun appartement of woning. Gesjoemel hiermee moet wat ons betreft hard aangepakt worden.' 

Het is dus voor een verhuurder met kwade zin gunstig om de energie-index kunstmatig laag te laten zijn bij de bepaling van de huurprijs. Dit gebeurt bij de verhuur door Pronkjewail, waar de opgegeven energie-index blijkt te verschillen dat met wat er bij de overheid is opgegeven.  

'Er zijn veel commerciële verhuurders in Groningen. Wij gaan er vanuit dat Pronkjewail niet de enige verhuurder is die sjoemelt', aldus De Waard. 

Behalve onderzoek en maatregelen wil de SP ook dat gedupeerde huurders worden bijgestaan door de gemeente bij het terugvorderen van te veel betaalde huur. De SP verwacht binnen drie weken een reactie van het gemeentebestuur.

Reageren? Graag!
Mail naar groningen@sp.nl

U bent hier