h

2500 extra betaalbare woningen voor Groningen

22 juni 2022

2500 extra betaalbare woningen voor Groningen

Foto: Pixabay

Vanavond bespreekt de gemeenteraad het voorstel van de PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de SP om de komende 25 jaar 2500 betaalbare woningen te bouwen. Deze woningen komen bovenop de al bestaande plannen om woningen te realiseren.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: 

‘De behoefte aan betaalbare woningen is ongekend hoog. De gemeente moet vol inzetten op meer betaalbare woningen, zowel voor huurders als voor starters. Dit plan draagt daaraan bij.’

De partijen willen hiermee helpen bij de vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen in de gemeente. Behalve meer sociale huurwoningen, willen de partijen ook sociale koopwoningen realiseren. Hiervoor wordt een gemeentelijk woonbedrijf opgericht. 

Dit woonbedrijf zal bij aankoop voor 35% eigenaar zijn van een sociale koopwoning. Hierdoor wordt het voor Groningers met een laag middeninkomen gemakkelijker om een hypotheek af te sluiten. Er hoeft namelijk niet voor de volledige waarde een hypotheek worden afgesloten. Na 10 jaar is er de mogelijkheid om de rest van de woning over te nemen van het gemeentelijk woonbedrijf. 

De sociale huurwoningen moeten vooral worden gebouwd bij de Suikerzijde en Meerstad. Nadat de huurwoningen gerealiseerd zijn, is het de bedoeling dat de Groningse woningcorporaties de verhuur op zich gaan nemen. 

Reageren? Graag!
Mail naar groningen@sp.nl

U bent hier