h

SP wil permanente stop op huisuitzettingen

29 juli 2022

SP wil permanente stop op huisuitzettingen

Foto: Flickr / flickr.com

De SP in Groningen wil dat verhuurders in Groningen permanent stoppen met huisuitzettingen. De steeds verder stijgende kosten in levensonderhoud veroorzaken volgen de SP toenemende financiële problemen bij mensen.

Daarom wil de partij dat, zolang het kabinet Rutte niet met structurele oplossingen komt, de gemeente met verhuurders afspraken maakt om volledig te stoppen met huisuitzettingen.

De afgelopen weken sprak de SP Groningen met ruim honderd bewoners in Groningen over de stijgende kosten. Hieruit kwam naar voren dat mensen zich grote zorgen maken over hun eigen financiële toekomst, maar ook om die van hun familie, vrienden, kennissen en buren.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Een groeiende groep mensen en gezinnen hebben het zwaar en kunnen niet of nauwelijks nog rondkomen. Huisuitzettingen zijn zeer ingrijpend en zorgen vaak voor meer problemen in plaats van oplossingen.”

De partij refereert ook naar de stop op huisuitzettingen tijdens corona. “Toen kon het ook, zorgde het voor veel rust bij mensen en gezinnen en werden er maatwerkoplossingen gezocht voor huurachterstanden en financiële problemen. Dat is een stuk menselijker en socialer dan een huisuitzettingen”, aldus Dijk. 

In schriftelijke vragen roept de SP het gemeentebestuur op om afspraken met verhuurders te maken over een stop op huisuitzettingen. Dijk: “Sinds 2009 is het aantal daklozen in Nederland verdubbeld. Dat was na een zware economische crisis. We moeten er nu alles aan doen om dakloosheid te voorkomen.” 

Het Groningse gemeentebestuur moet de schriftelijke vragen binnen drie weken beantwoorden. Naast afspraken met woningbouwcorporaties wil de SP dat er ook met particuliere verhuurders afspraken over een stop op huisuitzettingen worden gemaakt.

Reageren? Graag!
Mail naar groningen@sp.nl

U bent hier