h

Huurders vragen gemeenteraad om steun bij woningverbetering

21 april 2023

Huurders vragen gemeenteraad om steun bij woningverbetering

 

Woensdag 19 april zat de publieke tribune van het stadhuis vol met 20 huurders uit de Indische Buurt en Paddepoel-Zuid. Verschillende bewoners van deze wijken namen het woord en vertelden over hun woonsituatie bij het door de SP geagendeerde agendapunt over wijkvernieuwing in deze wijken. Bewoners zijn achterstallig onderhoud zat, voelen zich niet gehoord door woningcorporatie Lefier en willen een opknapbeurt van hun buurt. Ze vragen nu steun van het gemeentebestuur. De wethouder zegde toe bij bewoners langs te komen kijken en met Lefier in gesprek te gaan. In de gemeenteraad tekent zich een meerderheid die wil dat deze buurten als eerste opgeknapt worden en dat de zeggenschap van huurders over hun woningbouwcorporatie moet worden vergroot.

Huurders vertelden over gezondheidsklachten bij hen zelf en hun kinderen door schimmel, tocht en kou. Daarnaast zijn de energierekeningen van de huurders ook erg hoog door gebrekkige isolatie. Huurder Casper Hoiting: “Ik woon nu zo’n 4 jaar in de Indische buurt. In het begin met veel plezier, maar dat is inmiddels wel weg. Door de schimmel is de keuken al 4 keer vervangen. Het huis is niet warm te krijgen. Mijn vriendin en ik worden ziek van ons eigen huis. Daarom vragen we de gemeente om hulp, want als wij bellen, mailen of op een andere manier onze klachten doorgeven luistert Lefier niet.”

Scheidend SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk is trots op deze bewoners, zo liet hij weten tijdens zijn laatste debat in de Groningse gemeenteraad: “Ik ben enorm trots op alle huurders die naar het gemeentehuis zijn gekomen en hun verhalen gedeeld hebben. Dat is voor veel mensen heel moeilijk, maar het is een van de beste manieren om de politiek te dwingen wat te veranderen. Ik ben blij dat ik deze huurders heb kunnen ondersteunen in een van mijn laatste momenten als gemeenteraadslid in Groningen. Maar de SP gaat natuurlijk door met het ondersteunen van deze huurders.”

Reactie toevoegen

U bent hier