h

SP-fractie blij met eerste stappen naar gemeentelijk energiebedrijf

5 juni 2023

SP-fractie blij met eerste stappen naar gemeentelijk energiebedrijf

Afgelopen woensdag sprak de gemeenteraad van Groningen over de eerste plannen voor een gemeentelijk energiebedrijf. Deze ‘exploitatiemaatschappij duurzame energie’ zal de energie uit de toekomstige zonne- en windparken in de gemeente gaan verkopen. De opbrengsten daarvan komen in een fonds waarmee andere maatregelen, zoals isolatie van woningen, gefinancierd kan worden. SP-fractievoorzitter Daan Brandenbarg is er blij mee: “Dit is een goede eerste stap. We zorgen er zo voor dat de opbrengsten van energieprojecten bij de inwoners van onze gemeente terechtkomen, in plaats van in de zakken van de aandeelhouders van commerciële zon en windboeren.”  

De SP pleit al jaren voor het oprichten van een gemeentelijk energiebedrijf. “Wij hebben de afgelopen jaren steeds voorstellen gedaan voor een gemeentelijk energiebedrijf. In het begin werden we soms nog weleens aangekeken of we gek waren. Daarom ben ik er best wel trots op dat dit nu in het coalitieakkoord staat en nu de eerste stappen gezet worden.” Aldus Brandenbarg. 

Wat de SP betreft biedt een gemeentelijk energiebedrijf uiteindelijk nog veel meer voordelen. “Het geeft de gemeenteraad democratische controle over onze toekomstige energie. Wat ons betreft gaat dat bedrijf ook in de toekomst zonnepanelen plaatsen op alle daken in Groningen die daarvoor geschikt zijn en geven we ook inwoners zeggenschap over projecten die het energiebedrijf doet. Uiteindelijk zou het fantastisch zijn als inwoners ook klant of lid kunnen worden van het gemeentelijk energiebedrijf”.  

 

Lees hier een eerder artikel over Groningse energie:
https://groningen.sp.nl/blog/alle/jimmy-dijk/2019/02/energie-is-van-ons-...

Reactie toevoegen

U bent hier