GEEN EENHEIDSWORST UIT DE RANDSTAD MAAR EEN GRONINGSE MENSGERICHTE ECONOMIE
GEEN EENHEIDSWORST UIT DE RANDSTAD MAAR EEN GRONINGSE MENSGERICHTE ECONOMIE
Solidariteit, rechtvaardigheid en brede welvaart. Deze kernwaarden zouden Groningen moeten leiden. Dit benadrukte zowel Jurrie Huisman in de gemeenteraad van Groningen als Agnes Bakker in de Provinciale Staten tijdens de besprekingen van de economische agenda.
Het belang van een economische agenda is groot maar nog groter is de prioriteit van het herstel van levens en huizen. Het huis en vaak ook de levens van zoveel Groningers zijn kapot gemaakt door de gevolgen van mijnbouw. En het herstel is nog steeds niet afgerond, soms zelfs helemaal niet gestart. Wekelijks horen we nog verhalen waar de honden geen brood van lusten. En dan kondigt de NAM, Shell en ExxonMobil, doodleuk aan; “Zak er maar in, wij betalen niet meer mee”. Deze week gaf minister Sofie Hermans zelfs nog drie nieuwe vergunningen voor gaswinning in Groningen af en gedoogt ze bepaalde vergunningsloze gaswinning. Het Rapport van Geel (een kamerbrief over verschillen, verduurzaming en dorpenaanpak in het gaswinningsgebied in Groningen en Noord-Drenthe) wordt genegeerd. Hoezo 'koste wat kost'? Dat zou toch moeten betekenen dat het koste wat kost de rechtvaardigheid en herstel voor de inwoners worden waargemaakt?
“Ik word van de handelswijze van het rijk moedeloos, maar vooral ook strijdbaar!” geeft Jurrie aan.
Brede welvaart
Agnes Bakker en Jurrie Huisman benadrukken dat economie geen doel op zich is maar een middel moet zijn om een rechtvaardige, sociale en menswaardige samenleving te creëren. “Een economie staat of valt met werkende mensen. Het is daarom onbegrijpelijk dat goed werkgeverschap en goede arbeidsvoorwaarden niet centraal staan in de economische agenda.” Aldus Jurrie Huisman."Daarom pleiten wij voor de volgende punten:
- Fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden: Werk moet niet alleen rondkomen mogelijk maken, maar een waardig leven bieden.
- Goed werkgeverschap stimuleren: Bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen voor een gezonde werkcultuur, zekerheid en respect voor hun werknemers.
- Bevordering van financiële participatie door werknemers: Als een bedrijf groeit door de inspanningen van zijn werknemers, dan moeten zij ook meeprofiteren. Deel zeggenschap én winst met de mensen die de waarde creëren.
Brede welvaart betekent voor de SP dat we af moeten van de ‘haantje de voorste’ winstgerichte economie en toe moeten werken naar een mensgerichte economie, waar we samenwerken en naar elkaar omkijken. Dit vraagt om:
- Nieuwe vormen van ondernemen: Ondersteun coöperaties, sociale ondernemingen en initiatieven waar gedeelde waarden belangrijker zijn dan winst.
- Investeringen in gemeenschapszin: Stimuleer projecten waarin solidariteit en wederkerigheid de drijvende krachten zijn."
Groningen is uniek.
Onze provincie heeft een sterke geschiedenis van samenwerking, veerkracht en solidariteit. Die waarden moeten leidend zijn in de economische agenda. We zijn geen eenheidsworst gebaseerd op trends uit de Randstad, maar we maken een model dat past bij onze regio en onze mensen. Wij willen dat deze agenda niet alleen wordt opgesteld door beleidsmakers en bedrijven, maar in nauwe samenwerking met de Groningers zelf. Betrek onze inwoners, ook jongeren, werknemers, culturele instellingen, kunstenaars en lokale ondernemers bij het vormgeven van onze economie. Zij weten als geen ander wat nodig is om een duurzaam, sociaal en toekomstbestendig Groningen te realiseren.
- Zie ook:
- Jurrie Huisman
Reactie toevoegen