Verkiezingsprogramma
Ademen
Milieu, natuur, beheer openbare ruimte
Landelijk
Even over de grens zie je zonnepanelen op bijna elke boerderij. In Nederland bouwen we kolencentrales, discussiëren we over schaliegas en verkiest de regering het risico op aardbevingen boven het terugschroeven van het tempo van de aardgaswinning. De enorme bezuinigingen op natuurbehoud van een eerder kabinet Rutte zijn door de huidige regering gedeeltelijk teruggedraaid. Die eer moeten we ze geven. Tenminste... als het geld dat beloofd is voor 2016 er écht komt.
- De gemeente gaat met de corporaties afspraken maken over een programma om het aantal zonnepanelen op daken van woningen fors uit te breiden. Voor de eigen gebouwen geeft de gemeente het goede voorbeeld door te zorgen voor optimale isolatie en door het aanbrengen van zonnepanelen waar dat mogelijk is.
- De gemeente neemt het intiatief om op geschikte plekken, bijvoorbeeld vuilstort De Stainkoeln, windmolens te realiseren.
- De gemeente gaat met ondernemers in de stad in gesprek om afspraken te maken om het overmatige gebruik van verpakkingsmateriaal terug te dringen en zet zich ook verder in om verspilling tegen te gaan.
- De plicht voor bedrijven om zwerfvuil dat van hen afkomstig is zelf op te ruimen wordt uitgebreid en strak gehandhaafd. Ook bewoners en bezoekers van de stad die zwerfvuil achterlaten worden daarop aangesproken.
- Het groen en het dierenleven in en rondom de stad wordt beschermd. Dat betekent dat bouwen in de natuur rondom de stad en in parken taboe is.
- De (binnen)stad moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor mensen met een handicap en ouders met kinderwagens. Er komen strengere regels voor om blokkades op te heffen en hinderlijk geparkeerde fietsen te verwijderen.
- De gemeente gaat paal en perk stellen aan overdadige reclame in de openbare ruimte. In overleg met het midden- en kleinbedrijf wordt bekeken of het heffen van belasting op reclame daarbij een middel kan zijn.