h

Van een kale kip kun je niet plukken

9 oktober 2015

Van een kale kip kun je niet plukken

Foto: SP Groningen
Eind juli is de SP afdeling Groningen een onderzoek onder huurders gestart. In de eerste weken hebben we huis aan huis in Beijum aangebeld bij huurders om over hun woonsituatie in gesprek te gaan. De eerste resultaten zijn verontrustend. De helft van de huurders zijn 35 tot 50 procent of meer van hun inkomen aan huur kwijt.

Als we doorvragen naar de betaalbaarheid van de huren, dan geeft 40 procent van de huurders aan de maandelijks niet meer te kunnen opbrengen of moeite te hebben met het betalen van de huur. De andere 60 procent geeft aan steeds meer te moeten bezuinigen op basisbehoeften zoals voeding, zorg en persoonlijke verzorging.

Waar corporaties de huren blijven verhogen, zien we huurders die deze huurverhogingen niet of nauwelijks meer kunnen betalen. Daarnaast zadelt het kabinet de corporaties op met een verhuurdersheffing waardoor het corporaties onnodig moeilijk wordt gemaakt om betaalbare huurwoningen te bouwen en dus de voorraad betaalbare huurwoningen afneemt. En dat terwijl de vraag naar betaalbare sociale huurwoningen blijft stijgen.

Volgens de SP moet en kan dit anders. De SP wil niet alleen dat de verkoop van sociale huurwoningen stopt, maar ook dat de bouw van betaalbare huizen wordt gestimuleerd. Door de verhuurderheffing om te zetten in een investeringsplicht en een verlaging van het btw-tarief kunnen er meer woningen gebouwd worden. De SP zal in Groningen, en de rest van het land, huurders blijven opzoeken om met hen de strijd aan te gaan voor fatsoenlijke volkshuisvesting. Want van een kale kip kun je niet plukken, of het gaat teveel leed aanrichten.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier