h

Blog Jimmy Dijk

2 december 2020

Van schoonmakersstrijd naar een goed loon en zekerheid

Foto: SP

Deze maand maakt de Groningse politiek een keuze om de schoonmakers van gemeentelijke panden te vermarkten of zelf in dienst te nemen. De conclusie van het onderzoek in opdracht van de gemeente zijn niet verrassend. De schoonmakers zelf in dienst nemen is beter voor de schoonmakers, schoonmaakbedrijven verliezen winsten en het kost de gemeente zelf meer geld. Aan het begin van deze coronapandemie applaudisseerde de samenleving voor alle essentiële beroepen. De vraag is of de Groningse politiek dat applaus ook omzet in politieke daden. 

Lees verder
28 oktober 2020

De grote ongelijkmaker

Mensen met een laag inkomen hebben 60% grotere kans om te overlijden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Amsterdam Universitair Medisch Centrum (UMC). Zo vergroot en versnelt de pandemie de sociale ongelijkheid, die al groot was én de afgelopen veertig jaar al fors toenam. 

Lees verder
5 september 2020

Argumenten zijn niet genoeg (1)

Foto: SP

Vorige week dinsdag zond NPO 2 een goede documentaire uit over het boek “Kapitaal in de 21ste eeuw” van econoom Thomas Piketty. Het boek beschrijft een geschiedenis van de ontwikkeling van inkomens- en vermogensverdeling. Piketty stelt dat het rendement op vermogen en kapitaal hoger is dan de economische groei.

Lees verder
1 juli 2020

Het moet nu echt anders

Foto: SP
Bijdrage SP aan voorjaarsdebat 2020 door SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk
Lees verder

U bent hier