h

SP-wethouder verruimt mogelijkheden bijzondere bijstand

13 juli 2006

SP-wethouder verruimt mogelijkheden bijzondere bijstand

SP-wethouder Peter Verschuren stelt voor om per 1 augustus een aantal bezuinigingen op het minimabeleid terug te draaien. Daarmee wordt voor meer mensen de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand verruimd.

Het college stelt de gemeenteraad voor om het drempelbedrag bijzondere bijstand af te schaffen. Daarmee worden de mogelijkheden om bijzondere bijstand aan te vragen vergroot. Ook stelt het college voor bij het beoordelen van een aanvraag tot bijzondere bijstand minder rekening te houden met de draagkracht. Hierdoor kunnen ook mensen met bijvoorbeeld een klein pensioentje in aanmerking kunnen komen voor bijzondere bijstand. Tot slot stelt het college voor éénoudergezinnen waarvan het kind 18 wordt, financieel extra te ondersteunen.

De SP-fractie is verheugd dat wethouder Verschuren zo snel tot daden komt en deze zomer al een aantal bezuinigingen uit 2005 terugdraait. Raadslid Eelco Eikenaar: “Natuurlijk is het terugdraaien van een aantal bezuinigingen op de bijzondere bijstand een afspraak die we in het collegeakkoord hebben gemaakt, maar de snelheid waarmee wethouder Verschuren met deze beslissing komt heeft ons blij verrast. Hiermee wordt het sociale gehalte van het beleid al flink vergroot. We hebben er vertrouwen in dat de wethouder de komende tijd verder werk gaat maken van het socialer maken van het beleid in Groningen.”

Wethouder Verschuren heeft al aangekondigd dat het niet bij het terugdraaien van deze bezuinigingen blijft: “We gaan dit jaar veel forser dan vorig jaar werk maken van een eenmalige uitkering voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten met een minimum inkomen en we gaan weer geld beschikbaar stellen voor budgetbeheer, iets wat een paar jaar geleden ook is wegbezuinigd.”

U bent hier