h

“De vraag is wat het Forum toevoegt”

28 juni 2007

“De vraag is wat het Forum toevoegt”

SP-raadslid Eelco Eikenaar is er nog niet van overtuigd dat het Groninger Forum het succes wordt dat is beloofd, dat zei hij in de raadsvergadering van woensdag 27 juni. “Het Groninger Forum moet een instelling worden met een eigen karakter waar actuele informatie, geschiedenis, film en cultureel erfgoed samenkomen.” Dat klinkt leuk maar trekt het ook de beloofde miljoenen mensen naar Groningen? Ook over de bouwkosten van het Forum blijft Eikenaar kritisch.

<img data-cke-saved-src="/sites/groningen.sp.nl/files/archief/NLArchitects.jpg" src="/sites/groningen.sp.nl/files/archief/NLArchitects.jpg" alt="Ontwerp Groninger Forum" style="width:358px;height:200px; border:0px; margin-top:4px; margin-right:4px; HSPACE=" 200"="">

“Natuurlijk, geschiedenis is in. Kijk naar een programma's als Beno’s Stad of Andere Tijden, die behoorlijk populair zijn. Echter, wat gaat het Forum maken tot iets wat je nergens anders vind? Op zo’n manier dat er dingen gebeuren die nergens anders kunnen?” Dat zijn vragen die maken dat Eikenaar niet overtuigd is van het succes van het Forum. “Een instelling als het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum voegt duidelijk iets toe. Je vindt er Films van Bert Haanstra, alle Polygoonjournaals, het radio- en televisiearchief van de publieke omroep en ga zo maar door. De vraag is wat het Forum toevoegt. Het samenbrengen van debat, geschiedenis, actualiteit en politiek is leuk maar is het zoveel nieuws dat het ook veel mensen naar Groningen trekt?”

Eelco EikenaarIn februari wil Eikenaar een volledig overzicht van alle kosten. “Pas als wij dat overzicht hebben willen wij beslissen over de financiën en nieuw beschikbaar te stellen krediet om verder te gaan. Daarbij zijn de bij het referendum gestelde grenzen ons uitgangspunt.” De verhuizing van een onderdeel van het Werkmancollege en het Archeologisch onderzoek zijn daarbij twistpunten. Wethouder de Vries wil de kosten daarvan bovenop de normale bouwkosten als ‘extra ambities’. Eikenaar: “Dat de verhuizing van het Werkmancollege en het Archeologisch onderzoek bovenop de in het referendum vastgestelde 31,25 miljoen horen daarvan zijn wij nog verre van overtuigd. Archeologisch onderzoek is al jaren vast onderdeel van een bouwproces. Het Werkmancollege staat op de plek waar het Forum gebouwd moet worden, ook die kosten waren dus bekend ten tijde van het referendum.”

 

Dossier Grote Markt
Dossier Eelco Eikenaar

 

U bent hier