h

Randwoningen Blauwe Dorp blijven bestaan

28 juni 2007

Randwoningen Blauwe Dorp blijven bestaan

Gisteren viel het definitieve besluit: het Blauwe Dorp wordt een monument en blijft dus behouden. Een meerderheid van de raad besloot daartoe, alleen PvdA, ChristenUnie en Student en Stad waren voor sloop. De bewonerscommissie verdient wat de SP betreft meer dan een compliment. Vasthoudend en met goede argumenten is jaren actie gevoerd voor behoud van dit unieke stuk stad.

De SP pleitte gisteren in de raadsvergadering voor een uitgebreide renovatie. De woningen zouden in die variant blijven bestaan én de woningen zouden als sociale woningen behouden blijven. Mocht het nodig zijn dan was de SP bereid daar gemeentelijk geld bij te doen. In de discussie in de raadscommissie eerder deze maand bleek een meerderheid van de raad hier al niet voor. Er was toen al een duidelijke meerderheid voor casco-renovatie. Deze variant betekent dat de woningen aan de buitenkant opgeknapt gaan worden, vervolgens worden ze verkocht. Wel mogen de huidige bewoners in hun woning blijven wonen. Jasper SchaafVoorop staat voor SP-fractievoorzitter Jasper Schaaf dat de randwoningen in het Blauwe Dorp behouden blijven. “Wij maakten daarom vroeg in het debat al duidelijk alle moties te ondersteunen die kozen voor de monumentenstatus” aldus Schaaf. “Toch hebben we zelf ook een motie ingediend die in ieder geval openliet dat er voor de beste en mooiste variant: volledige renovatie kon worden gekozen.” Deze motie kreeg geen meerderheid. Nu het Blauwe Dorp als geheel monument wordt zijn de randwoningen definitief gered. Daarmee blijft een historisch stukje stad behouden. De randwoningen waren in 1919 de eerste woningen in de Oosterparwijk, bedoeld om de arbeiders uit de krotten van de binnenstad beter te huisvesten. Samen met de boerderijtjes waar omheen ze een rand vormen, en die al eerder erkend zijn als monument, vormen ze een schitterend geheel en vertegenwoordigen ze een grote cultuurhistorische waarde.

De randwoningen van het Blauwe Dorp
De randwoningen van het Blauwe Dorp

geen draagvlak voor de sloop

Begin 2005 bleek Nijestee na proefrenovatie van een aantal woningen niet bereid alle woningen te renoveren. Nijestee vond de renovatie te duur en besloot dat er gesloopt moest worden. Dit betekende voor de bewoners van het Blauwe Dorp de start van de strijd voor behoud. Begin 2006 pleitte de SP samen met D’66 voor behoud van de woningen. Een voorstel om Nijestee op te roepen de woningen te behouden haalde het echter niet in de gemeenteraad. Mei 2006 was het Treslinghuis overvol om een krachtig eerbetoon te geven aan ‘Het Blauw Dorp’. Er bleek totaal geen draagvlak te zijn voor de sloop van de randwoningen van het Blauwe Dorp. Eén van de sprekers was historicus Beno Hofman, die de geschiedenis van het Blauwe Dorp schetste en vervolgens politiek en woningstichting opriep het buurtje in zijn geheel te behouden. Planologiehoogleraar Gregory Ashworth hield een gloedvol betoog met als conclusie dat de huizen dan wel van Nijestee zijn, maar dat de cultuurhistorische waarde van ons allemaal is, en behouden moet blijven. Naar aanleiding van de succesvolle avond in het Treslinghuis stelde de SP samen met GroenLinks en het CDA schriftelijke vragen aan het College. De partijen vroegen het College alles te doen om de woningen te behouden.

“kiezen voor sloop zou historische vergissing zijn”

September 2006 deed de Bond Heemschut een monumentenaanvraag, het College besloot deze aanvraag in overweging te nemen. Ook besloot het college om voor de duur van de afhandeling van de monumentenaanvraag geen sloopvergunning aan Nijestee te geven. Op verzoek van Bond Heemschut beoordeelde de gemeentelijke Monumentencommissie vervolgens de waarde van de huizen. De conclusie luidde dat het héle Blauwe Dorp een waardevol monument is, waarvan behoud gewenst is. In januari 2007 werd er in de commissie Ruimte en Wonen eindelijk gesproken over het Blauwe Dorp. De publieke tribune was goed gevuld met bewoners en sympathisanten die streden voor behoud van het Blauwe Dorp. SP-fractievoorzitter Jasper Schaaf betoogde dat het een historische vergissing zou zijn als de raad tot sloop zou besluiten. Een aantal partijen aarzelde nog om het Blauwe Dorp een monumentenstatus te geven. Besloten werd dat er een nieuw onderzoek moest komen naar de mogelijkheden van renovatie. Juni 2007 kwam het einde van de strijd in zicht. Uit onderzoek bleek dat behoud van de woningen goed mogelijk is. De gemeenteraad koos uiteindelijk voor de monumentenstatus waardoor de randwoningen van het Blauwe Dorp behouden blijven.

Dossier wonen
Dossier Jasper Schaaf

U bent hier