h

SP en Woonwinkel starten meldpunt kamerbemiddeling

10 augustus 2009

SP en Woonwinkel starten meldpunt kamerbemiddeling

De Woonwinkel start dinsdag in samenwerking met de SP-fractie in de gemeenteraad van Groningen het meldpunt kamerbemiddelingsbureaus. Volgens de SP en de Woonwinkel zijn er veel misstanden in deze sector. Veel kamerbemiddelaars vragen exorbitante bedragen. Ze berekenen allerlei vage kosten zoals contractkosten, inschrijfgeld en daarbovenop nog bemiddelingskosten. Tegelijkertijd wil het college van Burgemeester en Wethouders de regels voor kamerbemiddeling afschaffen. Klachten kunnen worden gemeld op www.duurwonen.nl.

Daan Brandenbarg, woordvoerder van de Woonwinkel: “Veel studenten zoeken op dit moment een kamer. Kamerbemiddelingsbureaus spelen hier handig op in. Zij bieden kamers te huur aan, dat lijkt een goede manier om snel aan een kamer te komen. Maar er zit een keerzijde aan: de kosten. Een voorbeeld: een huurder betaalde bij de Rotsvastgroep 40 euro inschrijfgeld, 240 euro contractkosten plus 600 euro bemiddelingskosten. Dat is wel erg veel geld voor gebakken lucht. Het was niet voor niets dat de Rotsvastgroep vorig jaar door ROOD en de Landelijke Studenten Vakbond tot huisjesmelker van het jaar werd uitgeroepen.”

 

Eelco Eikenaar: "In plaats van de regels af te schaffen moeten ze worden aangescherpt."

Er bestaan in Groningen regels die de praktijken van deze bemiddelaars verbieden. Die regels worden alleen niet gehandhaafd door de gemeente. Bovendien wil de gemeente deze regels afschaffen. De SP is het hier niet mee eens. “In plaats van de regels af te schaffen moeten ze worden aangescherpt” zegt SP-fractievoorzitter Eelco Eikenaar. “Daarna stevig handhaven om misbruik van woningzoekenden tegen te gaan” gaat hij verder.

In september beslist de gemeenteraad over het plan van het college om de regels voor kamerbemiddeling af te schaffen. Op dit moment lijkt er een meerderheid te bestaan in die gemeenteraad voor het handhaven van de regels. Maar die meerderheid is niet zeker. “Om ons pleidooi kracht bij te zetten willen we klachten verzamelen om de problemen nog duidelijker in kaart te brengen. Die klachten verzamelen we in de Keiweek en daarna. Ook hebben we een speciale website geopend waar woningzoekenden hun melding online kunnen doen” aldus Eikenaar. Woningzoekenden kunnen hun klachten kwijt op www.duurwonen.nl.

 

www.duurwonen.nl
Dossier Wonen
Eelco Eikenaar

 

U bent hier