h

'Geen extra stadsgeld na afblazen provinciale bijdrage Forum!'

15 december 2010

'Geen extra stadsgeld na afblazen provinciale bijdrage Forum!'

Het afblazen van de provinciale subsidie voor het Groninger Forum mag niet leiden tot verhoging van de gemeentelijke bijdrage. Dat stelt de raadsfractie van de SP in een verklaring naar aanleiding van het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie om de toegezegde bijdrage van 35 miljoen in te trekken.

De fractie noemt het besluit van GS 'onbehoorlijk en onfatsoenlijk' en hekelt ook het opportunisme van PvdA, CDA en VVD die eerder fanatiek campagne voerden vóór het Forum nu zonder nieuwe argumenten ineens tegen zijn. Fractievoorzitter Eelco Eikenaar: 'Als ze eerder nagedacht hadden, en net als de SP al in 2005 bedacht hadden dat het Forum veel geld kost en weinig extra's biedt voor de stad, waren er geen tientallen miljoenen in het project gestoken.'

De complete verklaring luidt:

Verklaring van de SP-fractie in de Groningse gemeenteraad naar aanleiding van het terugtrekken van de toegezegde bijdrage van 35 miljoen euro voor het Groninger Forum door Gedeputeerde Staten.

Het uitblijven van de bijdrage van de provincie mag er niet toe leiden dat de bijdrage van de stad hoger uitvalt. In het referendum van 2005 is die bijdrage gemaximeerd op 31,25 miljoen euro. Daar moet het bij blijven. Ook de kosten die te maken hebben met vertraging van de realisering mogen niet leiden tot verhoging van de gemeentelijke bijdrage.

Het intrekken van de eerder gedane toezegging door Gedeputeerde Staten is een kwestie van onbehoorlijk en onfatsoenlijk bestuur.

De SP zag bij de plannen in 2005 het Forum geen meerwaarde hebben voor de stad, en we zien dat nog steeds niet. In 2005 stemden wij tegen de Forumplannen en namen we het initiatief voor een referendum om het raadsbesluit tot de bouw van het Forum te vernietigen. In het referendum bleef het besluit overeind, waarna wij toezegden de uitslag te respecteren en de bouw van het Forum mogelijk zullen maken zolang de gemeentelijke bijdrage de 31,25 miljoen euro niet overschrijft en ook de verdere toezeggingen in de referendumcampagne nagekomen worden. Dat is ook nu ons standpunt: wij staan voor ons woord.

Het intrekken van de steun door PvdA in de provincie en eerder al de ommezwaai van de VVD en het CDA in stad geven blijk van een hoog gehalte aan opportunisme. Het waren deze partijen die samen met GroenLinks en D66 hartstochtelijk gepleit hebben vóór het Forum. De argumenten die VVD, CDA en PvdA nu gebruiken om tegen het Forum te pleiten, zijn allemaal al gebruikt door de SP in de referendumcampagne van 2005.

Wij raden het college van B en W aan snel te onderzoeken of er nog mogelijkheden zijn het Forum te bouwen binnen de afspraken zoals die gemaakt zijn bij de referendumcampagne. Zijn die mogelijkheden er niet, dan doet het college er verstandig aan het plan af te blazen.

 

Dossier Grote Markt

 

U bent hier