h

'Liever goed sociaal beleid dan een tram'

1 juli 2011

'Liever goed sociaal beleid dan een tram'

‘Groningen zonder goed sociaal beleid kan ik me niet voorstellen, Groningen zonder tram wel’ zei SP-fractievoorzitter Eelco Eikenaar tijdens het voorjaarsdebat in de gemeenteraad. Daarmee gaf hij duidelijk de prioriteiten van zijn fractie aan. De financiële situatie van de gemeente dwingt tot moeilijke keuzes. Maar één ding staat vast: Groningen moet een solidaire stad blijven.

De stad staat grote verliezen te wachten. Er zijn financiële tegenvallers rond Meerstad, Zernike, Europapark, Westpoort en het parkeerbedrijf. Daarbij op komen nog de bezuinigen die het kabinet doorvoert. Opgeteld gaat het minstens om tientallen miljoenen euro's. Een helder overzicht van de financiële situatie van de gemeente ontbreekt op dit moment. Volgens Eikenaar lijkt het erop alsof het college van burgemeesters en wethouders de problemen voor zich uitschuift: ‘In het collegeprogramma staan mooie ambities opgesomd. Het is echter niet de vraag of we die ambities allemaal overeind kunnen houden, de vraag die voor ons ligt is welke ambities we moeten schrappen. Echte keuzes zijn vorig jaar niet gemaakt en worden ook in deze voorjaarsbrief niet voorgelegd. In november ontkomt het college er niet langer aan die keuzes wél te maken.’

Van het begin af aan heeft de SP duidelijk gemaakt waarom de partij plaats heeft genomen in het college: het sociaal houden van deze stad. Laten zien dat in economisch moeilijke tijden met een rechtse regering toch sociale keuzes gemaakt kunnen worden. ‘Aan die ambitie houden wij onverkort vast.'

Volgens Eikenaar is het daarom de vraag of we nog kunnen doorgaan met de tram: ‘Is die nog betaalbaar? Het antwoord op die vraag kan ik nu niet geven. Daarvoor hebben we een helder financieel overzicht nodig. We hebben een vervoersprobleem op te lossen maar als we daardoor ons sociaal beleid moeten kapot bezuinigen of de zorg moeten uitkleden is het de vraag of de keuze voor zo’n uitgave nog te rechtvaardigen is. Het antwoord op die vraag kan ik wél geven. Dat is: nee!’

U bent hier