h

SP voorstellen over gemeentetarieven overgenomen

10 november 2011

SP voorstellen over gemeentetarieven overgenomen

Afgelopen woensdag besprak de Groningse gemeenteraad een voorstel om geld te vragen voor het huisbezoek aan ouderen, gehandicapten en gedetineerden die een legitimatiebewijs nodig hebben, en niet zelf naar het gemeenteloket kunnen komen. Op initiatief van de SP verwees een meerderheid van de raad het voorstel naar de prullenbak.

Raadslid Rosita van Gijlswijk: 'Het is voor gedetineerden van groot belang dat zij een legitimatiebewijs hebben bij hun ontslag uit de gevangenis. Zonder zo'n bewijs kunnen zij geen uitkering aanvragen en zich niet inschrijven voor een woning of werk. En voor mensen die door een beperking niet naar het loket kunnen gaan, geldt dat ze al heel veel extra kosten hebben. Nog een nieuwe tegenvaller kunnen ze er niet bij hebben.' Die redenering kreeg veel steun: op voorstel van de SP besloot een raadsmeerderheid van SP, Stadspartij, GroenLinks, D66, CDA en PvdA de leges niet in te voeren.

Enkele andere SP-voorstellen waren al vóór het raadsdebat overgenomen door het college. Daardoor hoeven er in de toekomst voor de vergunning voor bijvoorbeeld wijkfeesten en activiteiten van scholen geen leges te worden betaald, en gaan de kosten voor de vergunning van coffeeshops in stappen omhoog in plaats van in één keer. Van Gijlswijk licht dat laatste toe: 'Ik ben er helemaal voor dat de vergunning voor een coffeeshop fors duurder wordt. Maar we hebben als gemeente afgesproken dat erg grote tariefsverhogingen uitgesmeerd worden over meerdere jaren. En de gemeente moet zich aan haar afspraken houden.'

U bent hier