h

Fout gemeente: Stadjerspas voor ouderen te duur

13 januari 2012

Fout gemeente: Stadjerspas voor ouderen te duur

SP-raadslid Rosita van Gijlswijk heeft de gemeente op de vingers getikt over de te dure Stadjerspas voor ouderen met alleen AOW. Doordat de gemeente hun inkomen verkeerd beoordeelt moeten zij vanaf dit jaar 40 euro betalen voor de pas, in plaats van het minimumtarief van 5 euro.

De Stadjerspas geeft korting op veel activiteiten en maakt het daardoor voor ouderen en mensen met een laag inkomen mogelijk om deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Wie aan inkomen minder heeft dan 110 procent van het sociaal minimum, kan de pas aanschaffen voor 5 euro per jaar.

Bij de SP-Hulpdienst kwamen de afgelopen maand telefoontjes binnen van ouderen met alleen AOW die ineens 40 euro voor hun pas moeten betalen. Van Gijlswijk: 'De netto AOW-uitkering ligt net boven de 110 procent van het minimum, en daar heeft de gemeente naar gekeken. Ten onrechte, want omdat hun AOW iets hoger ligt, zijn ouderen uitgesloten van de langdurigheidstoeslag die anderen die lang op het minimum zitten, wél krijgen. Als het mislopen van de langdurigheidstoeslag in de berekening meegenomen wordt, hebben ouderen met alleen AOW minder dan 110 procent van het sociaal minimum. Ook voor hen moet de pas dus 5 euro kosten.'

Van Gijlswijk heeft inmiddels aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd de fout te herstellen en een publiciteitscampagne te starten die duidelijk maakt dat ouderen met alleen een AOW-uitkering de Stadjerspas voor 5 euro kunnen aanschaffen.

U bent hier