h

Aanvragen bijstand met terugwerkende kracht

12 september 2012

Aanvragen bijstand met terugwerkende kracht

De huishoudtoets in de bijstand is afgeschaft. In sommige gevallen kunnen Stadjers alsnog met terugwerkende kracht bijstand aanvragen. Dat kan tot 17 september.

Begin 2012 werd de huishoudtoets ingevoerd. Door deze regeling was een bijstandsuitkering niet meer het recht van een individu, maar werd gekeken naar het inkomen van het hele gezin. De SP is altijd tegen de huishoudinkomenstoets geweest."Zo'n toets betekent dat er spanningen kwamen in gezinnen, dat jongeren op straat gezet werden en aangewezen raken op de commerciële kamermarkt omdat er geen betaalbare huizen zijn. Ze betekenden ook meer dakloze en zwerfjongeren, plus een trek naar de stad van werkloze, kansarme jongeren en dat jongeren met lichte zorgtaken voor ouderen die taken moeilijker kunnen doen", aldus SP-raadslid Van Gijlswijk.

Op aandringen van de SP-fractie besloot het college eerder al om de uitvoering van de huishoudtoets op te schorten.

Door een besluit van de Eerste Kamer is het afschaffen van de huishoudtoets definitief geworden.
Alle Stadjers die in de periode tussen 1 januari en 26 april 2012 geen uitkering hebben aangevraagd omdat zij dachten dat zij daar vanwege de gezinstoets geen recht op hadden, kunnen alsnog met terugwerkende kracht een aanvraag doen. Ook Stadjers die na 1 januari 2012 een uitkering hebben aangevraagd, maar die afgewezen is vanwege de huishoudtoets, hebben misschien alsnog recht op een uitkering. Een nieuwe aanvraag moet wel vóór 17 september worden ingediend.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de gemeente Groningen of bellen met telefoonnummer 050 367 50 00 (op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur).

U bent hier