h

Drukke en strijdbare thuiszorgavond

10 maart 2013

Drukke en strijdbare thuiszorgavond

Een bomvol SP-kantoor sprak op 8 maart met Kamerlid Renske Leijten over de kabinetsplannen voor de zorg, en vooral de thuiszorg.

Leijten ging in haar verhaal in op de leugens in de zorgdiscussie: dat marktwerking de zorg goedkoper zou maken, dat de zorg onbetaalbaar zou worden en dat de Nederlandse bevolking af zou willen van een zorgstelsel gebaseerd op solidariteit. "Allemaal niets van waar. Marktwerking betekent juist dat er meer en duurdere zorg verleend wordt, ook als dat niet nodig is. Internationaal gezien betalen we in Nederland helemaal niet bijzonder veel zorg. Naar verhouding veel minder dan bijvoorbeeld in de VS waar veel mensen niet verzekerd zijn. En met de solidariteit onder de mensen zit het wel goed, blijkt uit elk onderzoek dat ernaar gedaan wordt."

Schrappen van voorzieningen uit het zorgpakket levert volgens Leijten ook niets op aan besparingen. "De mensen worden niet ineens beter. De kosten blijven, alleen wordt de betaling niet langer collectief geregeld. In de VS kun je zien waar die ontwikkeling toe leidt. Dat moeten we hier toch niet willen?"

In de thuiszorg willen VVD en PvdA het recht op huishoudelijke zorg afschaffen voor mensen die daar op aangewezen zijn. Driekwart van het huidige budget willen ze daarmee besparen. Het resterende kwart gaat naar de gemeente die daarmee wat noodvoorzieningen in de lucht kan houden. Volgens Leijten levert dat mensonterende toestanden op van mensen die totaal verkommeren. Ze kreeg bijval van de thuiszorgmedewerkers die in de zaal zaten. "Ik kom bij een blinde mevrouw die nooit getrouwd geweest is en niemand heeft die voor haar kan zorgen. Als ik er niet ben, gaat dat helemaal verkeerd", vertelde een aanwezige.

"De afbraak van de thuiszorg raakt iedereen, dus moeten we iedereen mobiliseren hiertegen", was een conclusie die veel steun kreeg. "Ook de studenten die niet willen dat hun opa of oma verkommert."

Afgesproken werd dat er op korte termijn verder gepraat wordt met de mensen die aan de slag willen om het verzet tegen de plannen te organiseren. Daarbij zal eerst toegewerkt worden naar zaterdag 6 april: de dag van de grote landelijke thuiszorgdemonstratie in Den Haag.

Wie meer wil weten over het busvervoer naar de demonstratie of wil meehelpen in de strijd voor behoud van de thuiszorg, kan mailen naar groningen@sp.nl.

U bent hier