h

ROOD: “Waarom woont hier niemand?”

9 december 2014

ROOD: “Waarom woont hier niemand?”

Foto: ROOD Groningen

“Waarom woont er niemand? 117.000 m2 leeg.” Die tekst stond op het enorme spandoek dat ROOD, jong in de SP dinsdagochtend van het oude SoZaWe-gebouw liet vallen. De jongeren deden dit om het gebrek aan kwalitatief goede jongerenhuisvesting aan te kaarten.

Landelijk is er een tekort van 30.000 kamers voor jongeren. ROOD-woordvoerder Siewert Olthof:

“In de stad staat een ongekend grote hoeveelheid van 117.000 m2 kantoorruimte leeg. Deze ruimtes kunnen omgebouwd worden tot jongerenwoningen.”

Huisbazen in Groningen plegen vaak weinig onderhoud aan de woningen die ze aan jongeren verhuren of vragen veel te veel huur voor de kleine kamers. Veel jongeren zijn de dupe van deze huisjesmelkers. Momenteel is het SoZaWe-gebouw tijdelijk in gebruik, onder andere als kantoorruimte. Maar volgens ROOD is anti-kraak geen oplossing.

“Wij willen dat er een invulling komt voor deze en andere leegstaande panden. Tijdelijke huisvesting is geen oplossing en bied bewoners geen huurbescherming. Het is de taak van de gemeente om samen met woningcoöperaties te zorgen voor goede en betaalbare jongerenhuisvesting,” aldus Olthof.

In maart vroeg ROOD ook al aandacht voor de leegstand in Groningen. Toen ging het nog om 132.000 m2. Olthof:

“We gaan dus de goede kant op, maar er valt nog een hoop te winnen.”

Maandag lieten SP-jongeren in Amsterdam eenzelfde spandoek van een leegstaand kantoorpand vallen. Ook de komende dagen zullen meer jongeren in Nederland laten zien dat er een oplossing is voor het landelijke gebrek aan goede, leefbare woningen voor jongeren.

U bent hier