h

Door gegoochel bijna 6 miljoen voor FC Groningen

15 april 2015

Door gegoochel bijna 6 miljoen voor FC Groningen

Vandaag maakte het stadsbestuur bekend om voor 5,7 miljoen de onderhoudsverplichting op de Euroborg af te kopen. Daarmee wil het college FC Groningen de mogelijkheid bieden om financieel gezond te worden.

SP-raadslid Daan Brandenbarg spreekt van een vreemde goocheltruc:

“De gemeente betaalt nu jaarlijks 315.000 euro voor onderhoud van de Euroborg. Dat willen ze nu in een keer voor een bedrag van 5.7 miljoen euro afkopen. Daarmee zou de FC dan van dure leningen afgeholpen kunnen worden. Maar dat brengt voor de komende 18 jaar risico's met zich mee voor de stad. Dat is in deze tijden waarop fors wordt bezuinigd op zorg, niet te verkopen.”

FC Groningen dringt al enige tijd bij de gemeente aan op een huurverlaging voor de Euroborg. Een jaar geleden stelde de SP hier vragen over in de gemeenteraad. Het college antwoordde dat een huurverlaging niet aan de orde was, maar wel in gesprek te zijn met de voetbalclub.

“Nu komen ze dus met deze truc op de proppen. Dat is alsof je je werkgever vraagt om je loon voor de komende 18 jaar over te maken. Begrijp me niet verkeerd, ik hoop van harte dat de FC de beker wint en het de komende jaren op het veld goed doet. Maar voorbeelden bij FC Twente en NAC Breda laten zien dat er niks zeker is in de voetballerij, het risico is dus te groot.” aldus Brandenbarg.

Bij het aangaan van de bouw van de Euroborg in 2003 kwam FC Groningen al snel geld tekort. De gemeente sprong destijds bij, onder voorwaarde dat de voetbalclub er alles aan deed om financieel gezond te blijven. Volgens de SP hadden ze zelf veel eerder moeten bezuinigen.

U bent hier