h

RuG en Hanze te laks in huisvesten internationale studenten

22 september 2016

RuG en Hanze te laks in huisvesten internationale studenten

Bij de start van het studiejaar heeft een grote groep internationale studenten geen huisvesting gevonden. Medewerkers van de Hanzehogeschool hebben deze studenten in huis moeten nemen, op de camping in het Stadspark staan kamperende studenten en zelfs auto's worden als slaapplaats gebruikt.

De SP heeft hierover, samen met Student en Stad en D66, opheldering gevraagd aan het college van B&W.

SP-raadslid Mechteld van Duin:

“De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Hanzehogeschool zetten in op internationale studenten naar Groningen trekken. Wanneer deze internationale studenten een opleiding volgen bij deze instellingen maar geen woningen kunnen vinden wijzen zij met de vinger naar het stadsbestuur en zeggen: niet onze verantwoordelijkheid. Sterker nog, de RuG meldde in het nieuws zich geen zorgen te maken over deze studenten die letterlijk op straat staan.”

De SP is het niet met deze lakse houding eens en vindt dat deze instellingen hand in eigen boezem moeten steken en actie moeten ondernemen.

Inmiddels heeft de Rijksuniversiteit Groningen, onder druk van studenten en organisaties, aangegeven dat zij dit volgend jaar anders gaan doen.

Van Duin:

“En terecht! Zij hebben het beste zicht op hoeveel studenten naar Groningen komen en hebben nauwe banden met woningcorporatie SSH, die internationale studenten begeleidt naar woonruimte en hen huisvest.”

De SP vindt dit echter niet te verkopen aan de studenten die afgelopen weken, en nog steeds, met dit probleem kampen.

Van Duin:

“We hebben het college opgeroepen om samen met de RuG, de Hanze en de corporaties actie te ondernemen. Praten is één ding, maar het gaat er uiteindelijk om wat ze daadwerkelijk doen. ”

Van Duin vindt dat er één winstpunt is gemaakt, namelijk dat de RuG haar rol in dit probleem onderkent.

Van Duin:

“De SP wijst de RuG en de Hanze al jarenlang op hun verantwoordelijkheid. Helaas heeft het dakloze studenten nodig gehad om de RuG te doen inzien dat ook zij actie moet ondernemen. Maar we zijn blij met de verandering van het standpunt van de RuG wat betreft het huisvesten van internationale studenten. Beter te laat dan nooit.”

U bent hier