h

Succes: Aanpak malafide verhuurders en bemiddelaars in Groningen

26 september 2018

Succes: Aanpak malafide verhuurders en bemiddelaars in Groningen

Foto: Flickr

Vanaf 1 januari 2019 worden malafide verhuurders en bemiddelaars aangepakt in Groningen. Na jaren van voorstellen van de SP, bewoners en huurders heeft de gemeenteraad dit vandaag unaniem aangenomen.

SP-raadslid Mechteld van Duin:

     

"Dit is een groot succes voor alle bewoners en vooral huurders in onze stad. Het stadsbestuur is afgelopen jaren 180 graden gedraaid en daar is de SP erg blij om."

Vanaf het nieuwe jaar wordt er een vergunningenstelsel voor verhuurders van kamers en kleine appartementen en bemiddelaars ingevoerd. Als zij bijvoorbeeld te hoge huurprijzen vragen, woningen slecht onderhouden of intimideren dan kan de gemeente hen boetes en dwangsommen opleggen en kunnen verhuurders en bemiddelaars hun vergunning verliezen.

Van Duin: "De gemeente staat hiermee eindelijk aan de zijde van de huurders en trekt samen met hen op tegen slechte verhuurders en bemiddelaars. Waar het stadsbestuur eerder op voorstellen van de SP zei dat huurders zelf procedures moeten starten is zij nu voorstander van gemeentelijk optreden."

De afgelopen jaren heeft de SP meerdere onderzoeken in buurten gedaan, voorstellen gepresenteerd waaronder een vergunningenstelsel en het bestraffen van malafide praktijken. Verschillende media zoals Sikkom, OOG TV, Dagblad van het Noorden en RTV Noord hebben onderzoek gedaan naar verhuurders en bemiddelaars en slachtoffers aan het woord gelaten.

Eerder is de mogelijkheid tot het doen van aangifte bij de politie al verbeterd en is op initiatief van de SP een Meldpunt Huisjesmelkers opgericht.

U bent hier