h

SP wil regels tegen schijnzelfstandigheid bij platformbedrijven

14 september 2021

SP wil regels tegen schijnzelfstandigheid bij platformbedrijven

De SP Groningen wil dat het gemeentebestuur regels gaat maken om schijnzelfstandigheid en het ontduiken van CAO’s te voorkomen. In Groningen zijn sinds een aantal jaren verschillende platformbedrijven zoals Uber actief. Zij maken volgens de SP gebruik van constructies waardoor mensen onder schijnzelfstandigheid werken en hierdoor veel inkomens- en werkonzekerheid hebben.

De SP pleit nu voor strengere regels omdat de rechtbank in Amsterdam afgelopen maandag Uber-chauffeurs en de FNV in het gelijk stelden. De rechtbank deed de uitspraak dat chauffeurs van Uber geen zelfstandige ondernemers maar werknemers zijn die volgens het CAO Taxivervoer moeten worden betaald. 

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

“Deze constructie van schijnzelfstandigheid kennen wij in Groningen ook. Naast taxichauffeurs zien we het ook bij maaltijdbezorgers en postbezorgers. Het zorgt voor onzekerheid en voor werkstress.”

De SP pleitte eerder al voor een vergunningenstelsel voor maaltijdbezorgbedrijven. Volgens de partij biedt de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam handvatten aan het Groningse gemeentebestuur om regels en richtlijnen voor platformbedrijven te maken.

Dijk: “De enorme vrijheid die een bedrijf zoals Uber krijgt, zorgt ervoor dat werknemers niet krijgen wat zij verdienen. Dat moet anders. De Uber-chauffeurs en FNV hebben hierin al het goede voorbeeld gegeven.”

Reactie toevoegen

U bent hier