h

SP: “Gemeente moet meer geld voor compenseren energiekosten claimen”

7 april 2022

SP: “Gemeente moet meer geld voor compenseren energiekosten claimen”

Foto: Tom Page

De SP vindt dat het gemeentebestuur meer geld bij het Rijk moet claimen om de energiekosten van mensen te compenseren. Onlangs is de gemeente gestart met het compenseren van de energiekosten voor Groningers die door de hoge gasprijs in de knel komen.

Eerder kregen mensen 200 euro. Nu wordt dit met 600 euro verhoogd. Het gemeentebestuur geeft daarbij gelijk al aan dat ze met een tekort van 2 miljoen euro te maken zullen hebben.

Het kabinet heeft volgens het gemeentebestuur te weinig geld opzij gezet voor het compenseren van de energiekosten. Zo'n 20.600 huishoudens zouden volgens de gemeente in aanmerking voor de compensatie. De gemeente wil de compensatie direct uitdelen, zonder dat daar een aanvraag voor gedaan moet worden.

De SP is blij met deze aanpak van de gemeente en helpt graag mee om de druk op het kabinet op te voeren. 

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk:

'Ik weet dat niet alle gemeenten dit op deze manier doen, terwijl het heel erg nodig is dat mensen 800 euro krijgen. Het lijkt me ook belangrijk dat het Rijk een regeling maakt, zodat iedereen die er recht op heeft het krijgt en we niet te maken gaan krijgen met een tekort van 2 miljoen euro. Wat kunnen wij als raad gaan doen om er voor te zorgen dat er straks niet een tekort gaat zijn?'

Wethouder Broeksma geeft aan dat de druk nodig is en dat dit al gebeurt via de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De wethouder vraagt alle politieke fracties in Den Haag hetzelfde te doen. 

Dijk doet daar graag nog een schep bovenop: 'U vraagt tips en adviezen, ik doe in de aanbieding: als het gemeentebestuur een bus regelt, regelen wij mensen met een te hoge energierekening dat er goed gecompenseerd moet worden. Dan gaan we samen met een wethouder naar Den Haag om aan een minister duidelijk te maken dat er goed gecompenseerd moet gaan worden en dat dit geen manier van werken is.'

Reageren? Graag!
Mail naar groningen@sp.nl

Reactie toevoegen

U bent hier