h

Lefier: Wél hogere huren, géén aanpak van schimmelwoningen.

24 april 2024

Lefier: Wél hogere huren, géén aanpak van schimmelwoningen.

Foto: SP

Dinsdagavond 23 april heeft er een buurtbijeenkomst met huurders van Lefier in het Floreshuis plaatsgevonden. Zo'n 70 bewoners van de Oost-Indische buurt dwongen met de SP de bijeenkomst met Lefier af. Bewoners hebben al lange tijd last van tocht, vocht, schimmel en andere gebreken in hun woningen en eisen renovatie en verduurzaming in het begin van het aanstaande jaar. Tijdens de bijeenkomst zijn deze eisen middels een bord overhandigd aan bestuurder van Lefier, mevrouw Dost.

Lefier gaf tijdens de bijeenkomst een presentatie over hun plannen in de buurt. Daarin werd duidelijke dat alleen de Palembangstraat eind 2024 wordt aangepakt. De Timorstraat, Javalaan en Floresstraat komt een plan voor verbouwing in 2026. Voor de Menadostraat is nog geen plan gemaakt. SP’er Jaap Dijk: ”Voor de bewoners en de SP is dit een onacceptabele planning. Het ziet er nog steeds naar uit dat Lefier de ernst van de gebreken niet in ziet. Tegelijkertijd is wel een fikse huurverhoging aangekondigd waar de bewoners allerminst over te spreken zijn.”

Bewoners hebben Lefier 14 dagen de tijd gegeven op de eisen in te gaan. Wanneer ze dit niet gaan doen, zullen er vervolgacties komen. Net zolang tot de woningen naar wens van de bewoners zijn verbeterd en er een eerlijke prijs voor wordt betaald. Huurder Hettie van den Berg: “Lefier heeft deze week een forse huurverhoging aangekondigd. Volgens mevrouw Dost omdat het binnen de wettelijke norm past, schandalig gezien de staat van onze huizen!”

Voor de woning van de familie die onlangs in de krant stond met zeer veel zwarte schimmel in de slaapkamers wordt een onafhankelijk expert ingeschakeld. De muren zijn schoongemaakt, maar de oorzaak is niet weggenomen. In de slaapkamers liggen iedere dag hun kinderen met alle gezondheidsrisico’s van dien.

 

Ervaart u ook problemen aan uw sociale huurwoning van Lefier of een andere Groningse woningcorperatie? Mail ons uw verhaal naar: groningen@sp.nl

U bent hier